reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coffee Lake je tu: šestijádrový taktovací král

5.10.2017, Jan Vítek, recenze
Coffee Lake je tu: šestijádrový taktovací král
Po pěkné řádce let nám Intel konečně servíruje desktopovou procesorovou generaci, která navyšuje počet fyzických jader. Dnes se tak můžeme podívat na to, co nám nabídne nejlepší z nových Coffee Lake - procesor Core i7-8700K. 

Testy iGPU

 
Všechny nové procesory Coffee Lake, alespoň ty v první vlně, pokud vůbec nějaká druhá bude, nesou shodné integrované grafické jádro, a to UHD Graphics 630 (GT2). Intel tak už přešel z označení HD Graphics na UHD Graphics, aby naznačil, že jeho procesory zvládnou i rozlišení 4K/Ultra HD. Co nám o tomto integrovaném čipu prozradí utilita GPU-Z? 
 
 
Jde o horkou novinku, takže se bohužel nedozvíme v podstatě nic, přičemž moudřejší není ani CPU-Z, které jinak detekuje procesor Core i7-8700K brz problémů i s podrobnostmi. Jako model GT2 by ale UHD Graphics 630 měl nést 24 unifikovaných shaderů na maximálním taktu nejspíše 1150 MHz. 
 
My se nyní podíváme na to, kam se posunul výkon integrovaných grafických čipů Intelu v porovnání s předchozími generacemi i staršími APU od AMD. Zde nepůjde pouze o hrubý výkon daný početm shaderů a taktem, ale také o to, jak se vyvinuly ovladače a samotná architektura grafických jader. K dispozici máme pro srovnání jednak testy Cinebench (OpenGL) a pak také jednu testovací stálici, Company of Heroes. Na moderních hrách nemá smysl iGPU Intel testovat, neboť na ně stejně nemohou stačit. 
 
 
 
 
Výkon integrovaného grafického čipu v procesoru Core i7-8700K příjemně překvapil a v OpenGL se téměř dokázal vyrovnat procesoru Core i7-5775C. Ten sice patří do staré generace Broadwell, ale zato nese velice výkonné iGPU Iris Pro 6200 vybavené 48 shadery a navíc 128 MB vlastní paměti eDRAM. Byl jsem tak velice zvědavý na to, jak se UHD Graphics 630 ukáže pod DirectX ve hře Company of Heroes. 
 
 
Ukázalo se, že zde už nedosahuje takového výkonu jako Iris Pro, ale oproti starším generacím HD Graphics je na tom mnohem lépe. Zkusil jsem ještě jeden test, aby se ukázalo, jak moc se na tomto výsledku podílel vysoký takt pamětí, které byly nastaveny na 3000 MHz (efektivně). 
 
Zkusil jsem tak nastavit 1600 MHz, čili zcela obvyklý takt pamětí předchozích generací procesorů Intel, kdy vysoko taktované DDR4 ještě nebyly tak běžné jako dnes. To přineslo o 10 FPS nižší hodnotu, která je tak stále velice dobrá a zcela srovnatelná i s konkurenčními APU řady Kaveri. To vše jen dále potvrzuje, že Intel dokázal dohonit AMD s ohledem na výkon iGPU, což by měla napravit až chystaná generace Raven Ridge, čili první 14nm APU založená na CPU Zen a GPU Vega. 

reklama