reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio 650: vybavený tichošlápek

5.6.2012, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio 650: vybavený tichošlápek
Společnost Cooler Master si připravila nástupce staršího modelu Silencio 550, jehož název se liší pouze o stovku vyšším číslem. My budeme ale zkoumat především to, jak se bude lišit samotná skříň, co nám přinese nového a zda stojí za naše peníze.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master Silencio 650: vybavený tichošlápek
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Recenzi předchozí verze Silencio 550 (ta je zase předchůdkyně modelu 450) jsme přinesli téměř přesně před rokem, takže nyní je vhodné navázat článkem o zbrusu novém pokračovateli, jehož Cooler Master oficiálně uvedl na trh právě dnes. Jeho design se celkově příliš nezměnil, ale i tak je tu řada věcí, které výrobce pojal jiným způsobem, a to i s ohledem na aktuální potřeby uživatelů a dnes prodávaný hardware. Řada Silencio je přitom zaměřena na tichý provoz, takže tu nikde nenajdeme obnažené ventilátorové pozice (kromě zadního panelu, pochopitelně) a naopak se setkáme s plnými panely, na nichž je nalepen pěnový materiál pro lepší utlumení hluku vnitřních komponent.




- klikněte pro zvětšení -


Cooler Master Silencio také nabídne jednu specialitku v podobě zařízení Dual Boot Controller, které umožní uživateli ještě před spuštěním počítače vybrat jeden ze dvou pevných disků či SSD, z nichž se bude zavádět operační systém. To však není všechno, ale počkejme si.





Skříň přišla v klasickém balení chráněna pomocí pěnových bloků a igelitového vaku. Zde jsou její specifikace:

Model
Cooler Master Silencio 650 (RC-650-KKN1)
Rozměry
207 x 479 x 525,6 mm (Š x V x H)
Hmotnost
13 kg
Materiál
0,8 mm SECC, hliník, plast, pěnový materiál
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
Šachty
3x 5,25"
7x 3,5" (plus jeden X-dock)
2x 2,5" (plus jeden X-dock - ten samý)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio, čtečka SD karet
1x regulátor otáček ventilátoru, Dual HDD Boot Controller
Sloty
7+1
Chlazení
Přední: 2x 120mm ventilátor (1200 RPM, 17 dBA) - nebo 1x 140mm
Vrchní: 1x 120/140mm ventilátor (volitelný)
Zadní: 1x 120mm ventilátor (1200 RPM, 17 dBA)
Spodní: 1x 120mm ventilátor (volitelný)
HDD: 1x 120 ventilátor (volitelný)
Verze
pouze černá

Dle hlavních specifikací je Silencio 650 celkem běžným Middle Towerem určeným pro klasické základní desky formátu ATX nebo Micro ATX. Její hmotnost není na uvedené rozměry nijak nízká a za to mohou jednak pěnové výplně, ale také masivní hliníkový přední panel. Ten nahradil zrcadlově lesklý panel u skříně Silencio 550, za což můžeme být jen a jen rádi.

Ventilátorové pozice jen tak nezmizely, pouze se schovaly, ať už pod zasunovací dvířka, přední panel, nebo jen do spodní části skříně. Nezapomnělo se ani na moderní rozhraní USB 3.0, regulátor otáček ventilátorů, dokovací stanici X-dock a již zmíněný Dual HDD Boot Controller.


Zpracování skříně


Nejdříve se podívejme na přední dvířka zasazená v rámu z černého plastu. Tato dvířka jsou vyrobena z masivního hliníku, který má v nejužším místě téměř 3 mm. Převážná část jeho povrchu je otryskaná a pouze okraje jsou broušené, Na fotografii můžete také vidět seříznuté lesknoucí se hrany a dole logo výrobce. To je tedy bezesporu v porovnání s modelem Silencio 550 posun k lepšímu.





Jinak jsou dvířka stejně jako minule přidržována pomocí magnetů, přičemž jejich panty jsou na levé straně a umožní nám vyklopení do úhlu cca 150 ° (minule to šlo pouze do pravého úhlu). Uživatel má také možnost přesunout panty na druhou stranu, aby mohl dvířka otevírat z opačné strany. Zevnitř jsou polepena pěnovým materiálem a na samotné skříni pak můžete vidět dvě mechanikové (5,25") pozice a pod nimi stanici X-dock pro rychlé zapojení úložných zařízení s rozhraním SATA, která je vybavena plastovou záslepkou s pružinkou. Pak už je tu jen další vyklápěcí panel, který stačí seshora stlačit a sám vypadne. Pod ním se nachází přední ventilátory (dvakrát 120 mm), které si lépe ukážeme v další kapitole.

Tyto ventilátory tak evidentně budou mít velmi daleko k poskytnutí ideálního průtoku vzduchu, protože vzduch se k nim musí dostat přes řadu malých otvorů v bocích předního plastového rámu a případně přes samotný přední panel, ale ten je velmi kvalitně ucpaný černým molitanem.





Když se podíváme na boční části skříně Silencio 650, pak se nezměnilo v podstatě nic. Pouze orientace otvorů na bocích předního panelu je jiná a dole můžete vidět namísto samostatných kulatých nožek plastovou nástavbu, která je opatřena na každé straně dvěma masivními gumovými podložkami.




- klikněte pro zvětšení -


Z opačné strany skříň vypadá naprosto stejně, takže i zde mají bočnice vyražená madla, aby se daly snadněji vysunout a na místě drží především díky přítlačným šroubkům.




- klikněte pro zvětšení -


Přesuneme se tedy k zadní části Silencia, která v zásadě zůstala stejná, takže nabídne spodní pozici zdroje, ovšem kryté otvory pro hadičky vodního chlazení se přesunuly nahoru a na jejich místě je jedna vertikální záslepka. Celkově tak Silencio 650 nabízí sedm hlavních a jednu vedlejší záslepku.





Pozice zadního ventilátoru je určena pro 120mm modely a již od výroby je také jedním osazena. Její provedení by mohlo být lepší, tedy co se týče propustnosti pro vzduch. To by znamenalo větší otvory a nejlépe kulatou mřížku, ale toho se asi jen tak nedočkáme, neboť se v této oblasti nic nezměnilo už dlouhá léta.





Vrchní panel této skříně je celý vyroben z černého plastu a umístěn je na něj především velmi bohatě vybavený I/O panel, který můžeme chránit pomocí zasunovacích dvířek. Tento panel obsahuje jednak tlačítka Reset a Power, dále porty a konektory (2x USB 3.0, 2x USB 2.0 a audio pro mikrofon a sluchátka). Ovšem vedle toho je tu i velmi užitečná čtečka karet Secure Digital (SD), jeden regulátor otáček ventilátorů (posuvník dole) a také přepínač systému Dual HDD Boot Controller. Ten dá uživateli na výběr mezi dvěma pevnými disky, z nichž pak půjde nabootovat. Funguje jednoduše tak, že jeden disk zapne a druhý zároveň vypne, takže opravdu není moudré, abyste si s ním hráli při zapnutém počítači a z toho důvodu jsou posuvná dvířka o to důležitější.




- klikněte pro zvětšení -


Stejná dvířka má pak i vrchní pozice pro ventilátor velikosti 120/140 mm, který si případně musíte nainstalovat sami (na fotografii je pozice částečně uzavřena). A pokud se rozhodnete počítač provozovat bez něj, jako že o moc nepřijdete, dvířka se postarají o to, aby zevnitř unikalo méně hluku. Druhou výhodou je pak to, že dokáží zabránit katastrofě, když se vám na skříň převrhne třeba sklenice vody, nebo snad i něčeho horšího. V takovém případě tekutinu jistě alespoň zadrží do té doby, než zareagujete a počítač vypnete.




- klikněte pro zvětšení -


Poslední fotografie ukazuje spodní část skříně a tam se ukazuje jednak plastová nástavba s gumovými podložkami a pak také další ventilační otvory pro napájecí zdroj a spodní ventilátor. Ty jsou opatřeny jedním dlouhým vysunovacím prachovým filtrem. Ten zde přijde velmi vhod, protože skříň bude přímo vysávat prach z podlahy. Vzduch se k ní bude dostávat především zpod zadní části a také trochu zepředu. Boky jsou kompletně ucpány plastem.
reklama