reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 330R: jednoduchý a tichý tower

16.10.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 330R: jednoduchý a tichý tower
Společnost Corsair je již dlouhá léta známým výrobcem skříní a jako takový nabízí na výběr mezi mnoha typy. K nám došel na otestování Carbide 330R, jenž se řadí mezi tiché skříně, jichž je na dnešním trhu menšina, a o to bude tedy zajímavějí jeho recenze.

Společnost Corsair, respektive její produkci, jsme si naposledy vyzkoušeli vyzkoušeli model Obsidian 350D, předtím Carbide 200R, Carbide 500R, Vengeance C70 a ještě dříve Carbide 400R, takže jejímu portfoliu se věnujeme celkem důkladně. Nyní se zaměříme na model Carbide 330R, který je zástupcem tzv. tichých skříní. Nebude se tedy snažit nabídnout co nejvíc pozicí pro ventilátory, ale spíše odhlučněný vnitřní prostor.





- klikněte pro zvětšení -


Carbide 330R by tak měl patřit mezi testované modely Carbide 200R a 400R, ovšem ani jedna z těchto dvou skříní není stejného typu, čili nepatří mezi tiché skříně. Carbide 200R je prostě low-end a Carbide 400R zase patří mezi herní modely, což zdůrazňuje svými ventilátorovými pozicemi v pravé bočnici a proděraveným předním panelem. Model Carbide 500R je pak na tom stejně, pouze přichází s lepší výbavou. Carbide 330R jako by ani nezapadal do své řady, ovšem nám to nebude vadit, protože herních modelů je na trhu více než dost.





Carbide 330R přišel v klasické světle hnědé krabici s jednoduchým potiskem, který však dobře ukazuje její schema a uvnitř ji chrání dostatečně silné polystyrenové bloky a jako obvykle také igelitový vak.


Model
Corsair Carbide Series 330R
Rozměry
495 x 210 x 484 mm (H x Š x V)
Hmotnost
6,96 kg
Materiál
0,7mm SECC a plast
Kompatibilita
ATX, E-ATX*, Micro ATX, Mini ITX
Přední I/O
2x USB 3.0, mikrofon, sluchátka
Sloty
7x
Šachty
3x 5,25"
4x 3,5" nebo 2,5"
Chlazení
1x 140mm přední ventilátor + 1x 120/140mm pozice
1x 120mm zadní ventilátor
2x 120/140mm vrchní pozice
 


*/ Za zmínku stojí, že tato skříň dle specifikací zvládne ubytovat i velkou základní desku formátu Extended-ATX (E-ATX), ovšem její vnitřní prostor na to vůbec nevypadá. Standardní rozměry tohoto formátu jsou 305 x 330 mm (V x Š), přičemž tray má na šířku ani ne 30 cm. Jenomže Corsair může hřešit na to, že řada výrobců základních desek své modely označuje za E-ATX, i když mají na šířku třeba jen 26 cm, čili jen o trochu více než standardní ATX. Model opravdového formátu Extended ATX ale do Carbide 330R prostě nenacpeme.


Tři mechanikové a čtyři diskové pozice slibují, že interiér této skříně bude velmi jednoduchý a prázdný. Co se týče prostoru pro procesorové chladiče, ty mohou mít na výšku až 160 mm a grafické karty pak mohou mít na délku až 450 mm, což je daleko víc, než u herních modelů potřebujeme.

Carbide 330R tedy vypadá jako nekomplikovaná skříň, a to jak svým vzhledem, tak i provedením. Nakonec je pak třeba uvést, že ji výrobce vybavil také materiály pro tlumení hluku vnitřních komponent. Jde o různé fólie, jež najdeme na předních dvířkách, obou bočnicích a také vrchním panelu.


Zpracování skříně


Corsair Carbide 330R přichází s cenou sotva přesahující 2000 Kč s daní, takže není divu, že jeho kovově vypadající přední dvířka jsou ve skutečnosti jen plast s povrchovou úpravou, která připomíná broušený hliník s černým eloxováním. Tato dvířka drží v zavřené poloze díky dvěma trnům nahoře a dole, přičemž ty poslouží zároveň jako panty. Dvířka tak můžeme snadno upravit tak, aby se otevírala na opačnou stranu, pro což stačí přesunout zarážky, které je drží nasunutá na zmíněných trnech.





Pokud dvířka otevřeme, přičemž maximální úhel přesahuje 180 °, ukáže se jednak jejich vnitřní vyložení pomocí tenké, ale těžké fólie, jejímž úkolem je svá dvířka uzemnit, aby nerezonovala. Skříň samotná pak ukáže další plastový panel, do nějž jsou zasazeny tři rovněž plastové záslepky velkých 5,25" pozic. Pod nimi pak máme nasazovací prachový filtr s jemnou síťovinou, který je možný díky horním packám snadno a rychle uvolnit, abychom jej mohli vyčistit, a to klidně i pod tekoucí vodou. Vzduch pak bude k přednímu ventilátoru či ventilátorům přiveden skrz škvíry mezi dvířky a panelem pod nimi.




- klikněte pro zvětšení -


Je tu ovšem také jako obvykle spodní otvor v samotném panelu, za nějž se dá chytit a odtrhnout od skříně. Tento otvor je až za prachovým filtrem, takže by se zdálo, že skrz něj bude dovnitř proudit vzduch nesoucí i prach. Ovšem ve skutečnosti to nebude možné, neboť rámečky kolem předních ventilátorů jsou přímo nalepeny na prachový filtr. Toto má tedy Corsair vyřešeno dobře.





Zapomenout pak nemůžeme na přední konektory a tlačítka. Nic zvláštního zde nehledejme, jde o dva USB 3.0 a dva 3,5mm jacky pro sluchátka a mikrofon doplněné o podsvícené dvojtlačítko sloužící jako Power a Reset. Tady bychom si mohli postěžovat snad jen na to, že téměř není možné najít to pravé tlačítko jen po hmatu a je nutné se kouknout.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá ani levá bočnice nám neukáže nic zajímavého, však jejich prací v tomto případě je především zadržovat hluk uvnitř skříně, takže jde prostě o rovné a plné kusy plechu. Obě bočnice jsou pak přimontované klasicky pomocí zasunovacích pacek a dvou přítlačných šroubků vzadu.




- klikněte pro zvětšení -


Z boku je však lépe vidět zkosená část předního panelu a škvíra mezi ním a dvířky, kudy má dovnitř proudit čerstvý vzduch. Jinak nic zajímavého nenabídnou, takže se přesuneme k zadnímu panelu.





Ani zde se překvapení nekoná, neboť rozmístění jednotlivých prvků je klasické. Dole máme pozici pro zdroj, která dovolí jej nainstalovat i ventilátorem vzhůru, nad ní jsou jednak průduchy a vedle nich sedm děrovaných záslepek karet a nahoře prázdný otvor pro zadní konektory základní desky, tři vylamovací otvory pro případné hadičky a kabely vodního chlazení a nakonec je tu velmi pěkně zpracovaná mřížka před zadním ventilátorem. Ta je tenká a uprostřed vypoulená, aby vzduch mohl volně proudit a lopatky nebyly nalepeny přímo na ní.





Vrchní část skříně už tuctová není v žádném případě. Její kovová část je vypoulena směrem dovnitř a opatřena dvěma pozicemi pro 120/140mm ventilátory nebo jeden 240/280mm radiátor vodního chlazení. Corsair si ale uvědomuje, že ne každý bude tuto pozici využívat, a proto ji opatřil plastovým krytem, který stačí do jeho pozice pouze zaklapnout a on pomocí svých měkkých fólií obě ventilátorové pozice ucpe. Vodotěsné takovéto spojení však nebude, ovšem lepší toto než nic a pokud máte opravdu obavy, že by se vám mohlo na skříň zvrhnout něco s tekutinou, můžete si otvory ventilátorových pozic sami zalepit, přičemž plastový panel pak výsledek vašeho snažení alespoň skryje.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní část skříně nese něco přes centimetr vysoké nožky z tvrdé gumy a pak také velký prachový filtr, jenž na svém místě drží prostě pomocí magnetů. Lze jej tedy velmi jednoduše sundat a díky prohlubním pro magnety i opětovně vrátit na místo, přičemž tyto magnety jsou dostatečně silné na to, aby nám filtr při přenášení skříně sám neodpadl. Otázkou je, proč jej Corsair udělal tak velký, že by dokázal pokrýt dvě ventilátorové pozice, přičemž otvory jsou vespod připraveny pouze pro zdroj. Ať je důvod jakýkoliv, nám to může být v podstatě jedno.




- klikněte pro zvětšení -


Zvenčí tedy Corsair Carbide 330R vypadá na svou cenu dobře. Kov na dvířkách je sice jen imitace, ale ten je v takové podobě u počítačových skříní stejně jen na okrasu a zbytečně zvyšuje cenu. Pochválit můžeme především snadno odnímatelný spodní prachový filtr, zpracování zadního ventilátorového roštu, možnost přehození pantů u dvířek, aby se otevírala na druhou stranu a celkové zpracování by se rovněž mělo zamlouvat těm, kteří rádi jednoduchý a nekomplikovaný design.
reklama