reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Obsidian 350D: elegantně s Micro ATX

17.7.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Obsidian 350D: elegantně s Micro ATX
Společnost Corsair je již dlouhá léta známým výrobcem počítačových skříní a jako takový nabízí na výběr mezi mnoha různými typy. My jsme si vyžádali na recenzi menší model Obsidian 350D, jenž by měl dobře posloužit jako základ pro sestavu s deskou Micro ATX.

Od firmy Corsair jsme si naposledy vyzkoušeli vyzkoušeli model Carbide 200R, předtím Carbide 500R, Vengeance C70 a ještě dříve Carbide 400R, takže jejímu portfoliu se věnujeme celkem důkladně. Nyní ale přichází řada na zástupce řady Obsidian, a to model 350D, jenž byl představen na jaře jako zástupce menších skříní pro základní desky formátu Micro ATX. Zda se bude jednat o vhodný základ pro běžné počítačové sestavy, na to se budeme snažit dnes přijít. S cenou kolem 2000 Kč s daní by Obsidian 350D rozhodně měl být kvalitní a také by měl nabídnout dostatek prostoru pro běžnou domácí sestavu. Však té klidně stačí jedna karta (nejspíše grafická) a jeden či dva disky, jež dokáží "ubytovat" i podstatně menší skříně.





- klikněte pro zvětšení -


Corsair Obsidian 350D tedy rozhodně není žádný přerostlý kus nábytku, i když tedy je pravda, že bychom si ho mohli klidně splést se skříní pro klasické desky ATX, které by ovšem v něm byly poněkud stísněny. Nicméně počet záslepek pro rozšiřující porty nás nenechá na pochybách, že formát Micro ATX je maximem, který tato skříň zvládne a z toho všeho také vyplývá, že desky tohoto formátu by měly mít kolem sebe více než dostatek prostoru. Ten se bude hodit třeba pro instalaci velkých radiátorů vodního chlazení, na což výrobci v poslední době dávají veliký důraz, jako by se snad nic jiného nepoužívalo.

To ostatně souvisí s tím, že se na trhu objevuje stále více tzv. integrovaných a bezúdržbových vodních chladičů, z nichž jsme si několik v poslední době také vyzkoušeli a mezi nimi nechyběly ani dva modely značky Corsair. Ty se navíc ukázaly ve velmi dobrém světle, ovšem na druhou stranu jde o chladiče určené výhradně pro procesory, do jejichž okruhu už nelze bez ztráty záruky přidat nic jiného. No a zrovna procesory nejsou v poslední době kusem hardwaru, jenž by vyžadoval stále silnější chlazení. Samozřejmě je ale stále aktuální overclocking a poukázat můžeme také na AMD FX-9000 s TDP 220 W.





Obsidian 350D přišel v klasické světle hnědé krabici s jednoduchým potiskem, který však dobře ukazuje její schema a uvnitř ji chrání dostatečně silné polystyrenové bloky a jako obvykle také igelitový vak.


Model
Corsair Obsidian Series 350D
Rozměry
439 x 211 x 450 mm (V x Š x H)
Hmotnost
6 kg
Materiál
ocel, plast. hliník
Kompatibilita
Micro ATX, Mini ITX
Přední I/O
2x USB 3.0, mikrofon, sluchátka
Sloty
5x
maximální délka karet 380 mm
maximální výška CPU chladiče 160 mm
maximální hloubka zdroje 180 mm
Šachty
2x 5,25"
2x interní 3,5"
3x interní 2,5"
Chlazení
1x 120mm vzadu
1x 140mm vepředu
2x 120/140mm nahoře (volitelné)
Verze
bez okna - CC-9011028-WW
s oknem - CC-9011029-WW
 


Máme tu tedy větší Mini Tower určený pro základní desky formátu Micro ATX či Mini ITX, jenž se svými rozměry blíží skříním formátu Middle Tower. Můžeme tak očekávat, že nabídne dostatek místa pro velké komponenty a také radiátory vodního chlazení. Jeden 240mm či 280mm můžeme nainstalovat do vrchní pozice a pak je tu samozřejmě možnost využít také zadní 120mm pozici pro jeden malý radiátor.


Co se týče pozic pro úložná zařízení, máme tu dle specifikací po dvou pro 5,25", 3,5" i 2,5" zařízení. Ve skutečnosti tu ale máme tři 2,5" pozice, ačkoliv specifikace, manuál i schema na obalu udává něco jiného. Výbava na předním panelu je standardní, čili jde o dva porty USB 3.0 a dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon.

Nakonec nám Corsair dává na výběr mezi verzí s velkým bočním plexisklem a verzí s plnou bočnicí. Ta je skutečně plná, tedy bez jakýchkoliv ventilátorových pozic a žádnou tu nenajdeme ani vespodu, což tedy po vlně skříní, vedle nichž by se stydělo i řešeto, hodnotím veskrze pozitivně.


Zpracování skříně


Corsair Obsidian 350D můžeme tedy považovat za hybrid mezi dvěma typy skříní, jež jsou dnes nejvíce aktuální. První typ je tzv. herní, což obvykle znamená výraznější design a pozici pro ventilátor na každém jen trochu volném místě. Druhým typem myslíme skříně s umírněným designem a menším počtem pokud možno skrytých ventilátorových pozic. Ty tak mají zajistit tichý chod a tlumení hluku vnitřních komponent, přičemž jejich typickým výrobcem je společnost Fractal Design.

Tato skříň má také jednoduchý až minimalistický vzhled a výrobce se u ní evidentně nesnažil využít každý kousek volného místa pro instalaci ventilátoru, ovšem nemáme tu žádné materiály pro tlumení hluku a vrchní průduchy výrobce ponechal zcela volné, čili bez záslepek i bez prachového filtru. Sice se předpokládá, že vzduch by měl proudit skrz ně ven, ovšem ne každý je využije, a tak by se hodila možnost je ucpat. Nicméně to si jen trošku šikovný majitel jistě zařídí sám.





Přední panel této skříně je složen z vrchní části s tlačítky a porty, pod ním jsou dvě záslepky 5,25" pozic a pak velký spodní panel s logem Corsair. Ten má nahoře dvě značky, jež můžeme stisknout, čímž se panel uvolní a my jej budeme moci sundat (viz další kapitola). Všechny tyto části jsou vyrobeny z plastu a pokryty tenkým, broušeným a černě eloxovaným hliníkovým plechem. Usazeny jsou pak v předním plastovém rámu, mezi nímž a velkým panelem je něco přes centimetr tlustá škvíra, skrz niž bude proudit vzduch tahaný předním ventilátorem.





Vrchní panýlek obsahuje jednak přímo uprostřed podlouhlé tlačítko Power s postranním LED podsvícením. Vlevo pak máme dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon, miniaturní tlačítko reset. Na opačné straně od vypínače pak máme dva porty USB 3.0.




- klikněte pro zvětšení -


Již víme, že u této verze jsou obě bočnice holé, což tedy znamená, že na nich nenajdeme vůbec nic zajímavého. Přítlačné šroubky držící je na místě a malé madlo mezi nimi je dnes standardním vybavením, a tak nás mohou zaujmout snad jen nožky, které skříň budou držet nad zemí či stolem, aby mohl k napájecímu zdroji proudit čerstvý vzduch.




- klikněte pro zvětšení -


Stejná situace tedy je i na pravé straně, ale přesuňme se raději dozadu, kde narazíme na již klasické rozvržení s pozicí napájecího zdroje vespod. Hned pod ní také můžeme vidět vykukující část spodního prachového filtru, jenž se bude vysunovat směrem dozadu.

Více nahoře pak máme pět záslepek rozšiřujících portů, vedle nich několik průduchů a nahoře pak pozici ventilátoru, nad nímž jsou tři otvory pro hadičky vodního chlazení. Ty jsou vylamovací a ve většině případů zůstanou netknuté, takže je vhodné, že je výrobce nevykrojil rovnou, jako by každý měl doma externí sestavu vodního chlazení.





Rošt zadního 120mm ventilátoru je velmi pěkně zpracován. Jeho mřížka je tenká, mírně vypoulená, aby nebyla nalepena na lopatky ventilátoru a také se zde už vůbec nepočítalo s možností instalace menších ventilátorů, na což kupodivu můžeme stále ještě poměrně často narazit.





Podívejme se ještě na již odstrojenou skříň seshora a zespoda. Nahoře máme v obdélníkovém ohraničení pozice pro dva 120mm nebo 140mm ventilátory, případně 240mm či 280mm radiátor. Otvory roštu jsou zde větší a podlouhlé, takže by měly být i dobře prostupné pro vzduch. Corsair sem umístil do 120mm pozic také gumové podložky, aby byly aspoň trošku tlumeny vibrace od ventilátových motorků.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní část už jen ukáže své čtyři nožky podložené gumoou a také usazený prachový filtr pro čištění vzduchu proudícího ke zdroji.




- klikněte pro zvětšení -


V další kapitole se podíváme do interiéru této skříně.
reklama