reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce WF-5620DWF: vybavený pracant

15.8.2014, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce WF-5620DWF: vybavený pracant
V dnešním testu tiskárny se podíváme na multifunkci Epson WorkForce WF-5620DWF. Ta nabídne možnost tisku, skenování i kopírování, k dispozici je i ADF, fax a bezdrátové rozhraní Wi-Fi. Bude to ideální tiskárna pro malé firmy?
Pokračujeme v testech tiskáren a dnes se mrkneme na kancelářskou multifunkci Epson WorkForce WF-5620 (konkrétně WF-5620DWF). Jde o bohatě vybavený model, který vedle tisku, skenování a kopírování podporuje i bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi včetně Wi-Fi Direct, najdete tu i fax a automatický podavač dokumentů ADF. Epson slibuje vysokou rychlost tisku, vysokou odolnost a příznivé tiskové náklady. Naše recenze dá odpověď na otázku, zda je tomu skutečně tak.

Epson WorkForce WF-5620DWF
 
Tiskárna je klasickým zástupcem řady WorkForce WP/WF, design je v podstatě totožný s modelem WorkForce WP-4515DN, který jsme testovali před 2,5 lety. Zatímco tehdy šlo o základní model, zde se díváme na jeden z nejvyšších, tedy včetně ADF podavače. Má klasickou bílou barvu a vhod přijdou i úchyty po stranách pro snazší manipulaci. Vpravo nahoře si všimněte USB portu.


Epson WorkForce WF-5620DWF skener


Po otevření víka na vás vykoukne CIS skener využívající k podsvětlení LED diody. Jeho rozlišení činí klasických 1200×2400 dpi. Dobré je to, že se vyklápí zhruba o 100 stupňů, čímž se snižuje riziko, že víko sletí dolů. ADF podavač pojme 35 listů, je vybaven automatickou detekcí vložených papírů a potěší i tím, že zvládá oboustranné skenování.


Epson WorkForce WF-5620DWF inkoustové náplně


Po odklopení víka na přední straně tiskárny se objeví čtveřice slotů pro inkoustové cartridge. Ty jsou dost velké a ve větších XL a XXL baleních i ekonomické.


Epson WorkForce WF-5620DWF ovládací panel


Na přední straně je dále panel s ovládacími prvky. Je dělen na tři části, LCD displej, klávesnici a ovládací tlačítka.


Epson WorkForce WF-5620DWF klávesnice


LCD displej má 8,8cm úhlopříčku, a i když jeho rozlišení není nějak přehnaně vysoké, působí příjemným a moderním dojmem. Displej je dotykový, což usnadňuje ovládání. Tlačítkem nalevo se tiskárna zapíná (je nutno trochu více a déle zatlačit) a přehraje přitom stylovou znělku. Samozřejmě nechybí dioda signalizující aktivitu tiskárny. Napravo od displeje je pak tlačítko pro vstup na hlavní (domácí) obrazovku a tlačítko "zpět".


Epson WorkForce WF-5620DWF detail klávesnice


Na klávesnici najdete tlačítko Status, které zobrazí stav tiskárny, k čemuž je možné využít i dvou LED diod pod tímto tlačítkem. Klávesnice umožňuje nastavení hesel, počtu kopií, e-mailových adres a mnoho, mnoho dalšího. K tomuto je ale lepší využít softwarovou klávesnici na dotykovém LCD displeji. Následuje tlačítko Interrupt, které přeruší tiskovou úlohu a umožní vytisknout něco jiného, opětovným stiskem pokračuje tisk první úlohy. Tlačítko Reset by mělo resetovat tiskárnu na výchozí nastavení a Stop ukončit aktuální operaci. Poslední dvě tlačítka spouštějí černobílý nebo barevný tisk (resp. kopírování a skenování).


Epson WorkForce WF-5620DWF podavač


Zde vidíte první zásobník na papír na 250 listů. Můžete si dokoupit k tiskárně ještě "podložku", která pojme dalších 250 listů. Horní zásobník na zadní straně přístroje postačí na 80 listů.


Epson WorkForce WF-5620DWF výstupní podavač


Výstupní podavač je zpracován docela špatně, nicméně vytahovat jej budete stejně jen jednou. Chce to sílu, zadrhává se. Můžete jej vyklopit do roviny, ale i trochu do výšky, záleží už na vašich preferencích.


Epson WorkForce WF-5620DWF zadní podavač


Zadní strana ukazuje horní zadní zásobník, který je na rozdíl od tiskáren řady L celoplošně kryt průhlednou záklopkou proti vnikání prachu (u tiskáren řady L kryt není buď vůbec nebo jen krátký).


Epson WorkForce WF-5620DWF zadní část


Vzadu lze odklopit zadní kryt a dostat se do útrob tiskárny, vpravo vidíte zdířku pro napájení elektřinou.


Epson WorkForce WF-5620DWF konektory


Tiskárnu můžete připojit k telefonní a faxové lince, je zde i klasické USB a RJ-45 konektor pro síťovou komunikaci.


Epson WorkForce WF-5620DWF odpadní nádobka


Zadní část obsahuje i údržbovou sadu. Toto řešení rozhodně chválím, nestanou se takové situace jako u běžných levných tiskáren, kdy při dosažení maximální hladiny inkoustu v odpadní nádržce přestane tiskárna fungovat a rozmontování tiskárny s výměnou nádržky (ve skutečnosti savého materiálu) stojí jak nová tiskárna. Zde to nehrozí, odpadní nádržka vyjde na nějakých 600 Kč, což není až tak dramatické.


Hlavní menu na displeji obsahuje horní řádek pro práci jako je kopírování, skenování a faxování, spodní řádek pak slouží k dalším nastavením, práci s kontakty, připojení na internet a dalšími.


Lze kontrolovat stav náplní, úplně stoprocentní přesnost ukazatelů však nečekejte. Administrátor může nastavit, do kterých částí menu se běžný "kancelářský" uživatel může dostat a do kterých ne. Takže lze třeba zakázat jakoukoli konfiguraci Wi-Fi a podobně.


U kopírování můžete vybírat všechna důležitá nastavení, podobně to máte i u skenování. Nemá smysl všechny možnosti probírat do detailu.

 

Multifunkci Epson WorkForce WF-5620 jsme si tedy představili, další kapitoly nám pak ukážou, jak se chová v praxi.

Technické specifikace: Epson WorkForce WF-5620
Tiskárna
Technologie tisku PrecisionCore, inkousty DUREBrite Ultra
Počet trysek 400 černých, 400 pro každou barvu
Velikost kapek 2,8 pl
Max. rozlišení 4800×1200 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 34 str/min (20 str./min. ISO/IEC 24734)
Rychlost tisku A4 barevně 30 str/min (20 str./min. ISO/IEC 24734)
Rychlost tisku A4 oboustranně 11 str./min (ISO/IEC 24734 černobíle i barevně)
Doba tisku 10×15cm fotografie -
Doby výtisku prvního dokumentu -
Tiskové cartridge 4 (černá, azurová, purpurová, žlutá)
Duplexní tisk ano
Podporovaná gramáž papíru 64 - 256 g/m2
Zásobník papíru 250 + 80 + 250 listů (volitelně)
Zásobník papíru ADF 35 listů (64 - 95 g/m2), oboustranný
Max. objem tisku 35.000 stran/měsíc
Kopírka
Max. rychlost 19 ipm (černobíle i barevně)
Max. rozlišení 600×1200 dpi
Doby výtisku prvního kopie -
Skener
Max. rozlišení 1200×2400 dpi
Snímač CIS s LED diodou
Rozhraní -
Barevná hloubka 16 bitů na barvu (interně), 8 bitů na barvu (externě)
Rychlost skenování černobílé 5 s/str. (skener 200 dpi), 6,3 ipm (ADF 300 dpi)
Rychlost skenování barevné 14 s/str. (skener 200 dpi), 4,5 ipm (ADF 300 dpi)
Ostatní
Spotřeba 20 W (kopírování), 7,8 / 1,8 W (ready / standby), 0,3 W (vypnuto)
Rozměry 461 × 442 × 342 mm
Hmotnost 14,2 kg
Připojení USB 2.0, Ethernet (1000Mbps), fax (33,6kbps), Wi-Fi (IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi Direct)
LCD displej dotykový, úhlopříčka 8,8 cm
Hluk 52 dB(A)
Dodaný software Epson Scan
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama