reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte AB350-Gaming 3, aneb na co X370?

27.4.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte AB350-Gaming 3, aneb na co X370?
AMD spojilo představení procesorů Ryzen 5 se čtyřmi či šesti jádry s čipsetem B350, a to nejen kvůli lépe připravenému BIOSu. Jde prostě o střední třídu desek pro střední třídu Ryzenů, ovšem má vůbec běžný uživatel důvod si i pro výkonné Ryzen 7 vybrat X370?

Závěrem


Základní deska Gigabyte AB350-Gaming 3, patří mezi pět prvních modelů firmy Gigabyte s paticí AM4 a jde o ten nejdražší, a tedy i nejlépe vybavený model s čipovou sadou B350. My jsme se dnes zaměřili i na to, zda vůbec má cenu při tvorbě "rozumné" sestavy založené na CPU Ryzen sahat po dražších deskách s čipsetem X370. Na to však neexistuje jednoznačná odpověď.


- klikněte pro zvětšení -

Je obvyklá praxe, že desky vybavené slabším čipsetem mají obecně i slabší výbavu, což ne nutně vychází právě z možností tohoto čipsetu. Vhodným příkladem budiž systém napájení. I když sada B350 podporuje přetaktování, pak po deskách s ní můžeme těžko očekávat tak kvalitní napájení, jaké mají desky s X370. Podobné je to třeba se zvukem nebo síťovými rozhraními. Na druhou stranu zde nechybí RGB podsvícení s podporou RGBW pásků, namísto nějž bych tu raději viděl něco účelnějšího. Na druhou stranu je zřejmé, že těch pár RGB diod, konektor, kontroler a kousek plastu moc nestojí a výrobci desek holt musí veřejnost mít čím zaujmout a aktuálně je hitem právě RGB podsvícení všeho možného.

Gigabyte AB350-Gaming 3 neobsahuje žádné přídavné kontrolery, takže vše vychází z možností procesorů Ryzen (či APU 7. generace), sady B350 a vedle toho tu je samozřejmě ještě povinný zvukový kodek (moderní ALC 1220) a gigabitový Ethernet od Realteku. Nemáme tu už ale žádný přídavný čip pro další porty SATA nebo USB, ale přesto je třeba říci, že pro běžný domácí/herní počítač nám její výbava musí stačit. Máme vyzkoušeno, že deska zvládne přetaktovat 95W Ryzen alespoň na 4 GHz, což představuje rozumný overclocking pro vzduchové chlazení. Stejně tak můžeme využít jednu výkonnou grafickou kartu, popřípadě ještě jednu v režimu CrossFire, ale už ne v SLI. Dvě grafiky ale dnes stejně málokdo využívá. A pak tu máme slot M.2 se čtyřmi linkami PCIe 3.0 napojený přímo na procesor a podporu až 64 GB paměti DDR4 na taktu do 3200 MHz. Sami jsme si také vyzkoušeli, že tento maximální takt je reálně dosažitelný.

Je škoda, že výrobce nezkusil přesunout slot M.2 dále od hlavního slotu pro grafiku, neboť místo by tu na rozdíl od Aorus AX370-GAMING 5 bylo. Takto bude SSD utopeno pod grafikou, která by mohla přispívat k jeho přehřívání, ale to je otázka konečné konfigurace a chlazení. V každém případě nám AB350-Gaming 3 poskytne slušnou výbavu na sestavení klasické domácí sestavy, která může být po přetaktování velice výkonná, ale ostatně i bez něj si můžeme vytvořit silný herní počítač. Jde tak o cenově rozumný mainstreamový základ pro uživatele, kteří nepotřebují mít nutně to nejlepší, co pak třeba ani nikdy nevyužijí.


Plusy


+ Podpora přetaktování
+ 2x USB 3.1 Gen2 (10 Gb/s)
+ 32Gb/s M.2 pro rychlé SSD
+ Podpora 2-way CrossFire
+ RGB LED a Smart Fan 5


Minusy


- Bez podpory ECC
- Podivně rozmístěné porty SATA
- Zbytečně dlouhý podsvícený plast zabírající místo
- Slot M.2 mohl být dále od hlavního PCIe 3.0 x16
 
 
Za zapůjčení desky AB350-Gaming 3 děkujeme Gigabyte.

 

Cena v době testování: cca 3 200 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama