reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Touch Diamond2: klenot, který vás nezruinuje

5.10.2009, Pavel Bureš, recenze
HTC Touch Diamond2: klenot, který vás nezruinuje
Velký displej, výkonný procesor, kvalitní fotoaparát a rozhraní TouchFLO, to jsou hlavní přednosti stylového Windows Mobile zařízení, které již několik dní zdobí nabídku tchajwanské společnosti HTC. Zaujme nový Diamond širokou veřejnost?
Kapitoly článku:
  1. HTC Touch Diamond2: klenot, který vás nezruinuje
  2. TouchFLO 3D, telefonování, SMS
  3. Opera Mobile
  4. Další programy
  5. Závěr
Krabice, která dorazila do redakce, byla překvapivě malá. Člověk by očekával, že u stylového zařízení bude obal něčím zvláštní, ale nestalo se tak, HTC Touch Diamond2 se dodává v jednoduché černé kartónové krabici. Přístroj a doplňky jsou uloženy v nepříliš vzhledné papírové vaničce připomínající plato od vajec. Kromě HTC v prodejním balení najdeme také stereo sluchátka (hands-free), 1100 mAh akumulátor, fólii na displej, dvojici stylusů, USB kabel a redukci do zásuvky, několik příruček a dva CD-ROMy se synchronizačními programy a časově omezenou verzí Outlooku 2007.


HTC dorazilo jen s nejnutnějším příslušenstvím, prodejní balení obsahuje navíc např. 2 CD a manuál (klikněte pro zvětšení)


Dodávaná hands-free sada ničím zásadním nepřekvapí. Zvuk je srovnatelný s většinou sluchátek v ceně kolem 100 Kč, rozdíl s kvalitními peckami za 300 Kč (např. Koss) je znatelný. Na kablíku najdeme tlačítko pro přijmutí hovoru, chybí však regulátor hlasitosti. Další a zajímavější položkou na seznamu příslušenství je pouzdro. To na první pohled vypadá atypicky, protože má otvor z každé strany. Při důkladném zkoumání však zjistíme, že uprostřed je umístěna pevná guma, která HTC zadrží, takže komunikátor lze do pouzdra vkládat z obou stran.


Specifikace


HTC Touch Diamond2 nejenže patří mezi nejvybavenější Windows Mobile přístroje, ale jde o jedno z nejlepších chytrých mobilních zařízení vůbec. Za zmínku stojí nejen procesor Qualcomm s frekvencí 528 MHz, ale také 288 MB RAM (512 MB ROM už dnes není hodnota, která by někoho příliš udivila). Rozlišení displeje je 800 x 480 obrazových bodů, což je takřka ideální pro prohlížení webových stránek, či pro práci s dlouhými seznamy úkolů a schůzek při zobrazení na výšku. Vzhledem k relativně malé úhlopříčce je obraz jemný, HTC si také dokázalo zachovat hmotnost srovnatelnou s mnoha běžnými mobilními telefony a současně příznivé rozměry.


Technické specifikace HTC Touch Diamond2
KategoriePocket PC
VýrobceHTC
Ikona Odkaz na databázi
OSMicrosoft Windows Mobile 6.1 Professional
Rozměry108 x 53 x 14 mm (š x v x t)
Hmotnost118 g
OvládáníDotykový displej
Ikona Odkaz na databázi
ProcesorQualcomm MSM7200 528 MHz
Paměť ROM512 MB
Paměť RAM288 MB
Ikona Odkaz na databázi
DisplejTransreflexivní TFT LCD
Rozlišení800 x 480
Barevnost65 536
Úhlopříčka81 mm
Ikona Odkaz na databázi
SlotymicroSD (Transflash)
RozhraníHSDPA, WCDMA GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz), GPRS, EDGE, Audio In, Audio Out, Bluetooth 2.0, 802.11b/g, GPS, Mini-USB, Digitální fotoaparát 5 Mpix + VGA, FM rádio
BaterieLi-ion 1100 mAh
Mikrofonmono
Repromono


Design, ovládání


HTC dokáže v případě svých komunikátorů překvapit nejen funkcemi a nápaditou nadstavbou pro operační systém Windows Mobile, ale v mnoha případech i vzhledem. Přestože žádný model tohoto výrobce nevzbudil opravdu velký rozruch svým nezvyklým designem, snad u každého přístroje najdeme nějaký prvek, který lahodí našemu oku. HTC Touch Diamond2 se pyšní velmi kvalitním zpracováním, ani při stisku neuslyšíme nepříjemné zavrzání.

Výrobce vsadil na kombinaci stříbrošedivého kovu a lesklých černých plastů, komunikátor se tak spíše než do kabelky pubertální slečny hodí do kapsy obleku manažera, ostudu mu na obchodním jednání rozhodně neudělá. Lesklé materiály vypadají na pohled sice hezky, ale jsou na nich viditelné otisky prstů, takže po chvíli používání bude nejen dotykový displej, ale zejména kovová část pod LCD působit „zapatlaným“ dojmem.


Na první pohled bychom si mohli HTC Touch Diamond2 splést s obyčejným dotykovým mobilem, klávesa se symbolem okna dává tušit potenciál daný operačním systémem Windows Mobile
(klikněte pro zvětšení)

Většinu přední části přístroje zabírá 3,2" dotykový WVGA displej. Hlavním rozdílem oproti starším zařízením je, že není o několik milimetrů zapuštěn do těla komunikátoru, což by ho sice chránilo před případným poškrábáním, ale ovládání prsty zejména v rozích by bylo značně obtížné. U HTC Touch Diamond2 jsme neměli problémy tapnout prstem na křížek v pravém horním rohu či zobrazit Start menu, což je důležitý předpoklad pro ovládání Windows Mobile prsty. Přestože byl použit nikoli kapacitní, ale rezistivní displej, u kterého je třeba vyvinout na LCD relativně velký tlak, aby byl dotek rozpoznán, bylo ovládání komunikátoru prstem velmi pohodlné a ve srovnání se staršími HTC (Hermes, Kaiser, Touch) mnohem snazší.

Když jsme vedle sebe postavili HTC Dream s kapacitním displejem, starší Kaiser a testovaný přístroj, zjistili jsme, že rozdíl mezi modely Dream a Diamond2 v potřebné síle dotyku na displej je sice znatelný, ale rozhodně není třeba tak tlačit jako u staršího Kaisera. HTC na svých webových stránkách pochopitelně nezveřejňuje detailní informace o tom, jakým způsobem displeje vyrábí, ale je možné, že došlo k úpravě výrobního postupu. V současné době tak ovládání prsty neulehčuje pouze softwarová nadstavba TouchFLO, ale i displej samotný. Jediná výtka se týká povrchové úpravy, ve srovnání s Apple iPhonem či HTC Dream prst po displeji neklouže tak plynule a hladce, situaci by patrně zlepšilo nalepení vhodné ochranné fólie.


Na displeji testovaného zařízení oceňujeme široké pozorovací úhly, které však mohou být často na závadu (např. v MHD) a dobré podání barev
(klikněte pro zvětšení)

Nad displejem se nachází nejen logo výrobce, ale také reproduktor sluchátka připomínající hlavu holícího strojku a čočka VGA fotoaparátu určeného pro videokonference. Kvalita pořízená tímto CMOS snímačem není příliš valná, ale vzhledem ke specifickému použití není větší množství šumu v obraze zásadním nedostatkem.

Přímo pod displej byl umístěn nový ovládací prvek, který nemusí být na první pohled viditelný. Jedná se o malý proužek sloužící k zoomování. Tahem prstu vpravo můžeme určité objekty zvětšovat, naopak posunem vlevo dojde ke zmenšení. Tento nový prvek funguje nejen ve webovém prohlížeči Opera Mobile, kde jím můžeme plynule měnit měřítko, ale také v e-mailovém klientu či třeba při prohlížení fotografií.

Řada majitelů Windows Mobile zařízení je nespokojena s tím, že jejich přístroj nepodporuje multitouch a nelze tak mj. stylově zoomovat ve fotoalbu a v dalších aplikacích. Právě lišta nového Diamondu dokáže multitouch nahradit a současně s sebou přináší i jednu příjemnou vlastnost – člověk k zoomování potřebuje jen jeden prst, takže lze komunikátor lze bez potíží ovládat pouze jednou rukou. Prvních několik minut jsem na dotykovou plošku pod displejem nadával, neboť není příliš citlivá, jakmile však člověk zjistí, že na ni stačí zatlačit jen o něco více než na dotykový displej, stane se zajímavým pomocníkem při každodenní práci s HTC Touch Diamond2.



Čtveřice tlačítek a nad nimi nový ovládací prvek - zoomovací panel
(klikněte pro zvětšení)

Milovníci ovládání pomocí tlačítek nebudou mít tchajwanského výrobce příliš v lásce, neboť jich na těle komunikátoru najdeme jen pár. Úplně chybí kurzorové šipky i dvojice kláves pro práci s menu jednotlivých programů, pod displejem tak najdeme pouhá čtyři tlačítka. Celý blok kláves je výškově vyvýšen, odděleny jsou však pouze krajní tlačítka se symboly sluchátek, vzhledem k velké šířce prostředních dvou kláves to však nevadí. Tlačítkem se známým symbolem okna zobrazíme či skryjeme Start menu, šipkou zpět se vracíme o úroveň výše či přesněji na předchozí obrazovku.

Funkce „zeleného“ a „červeného“ sluchátka je obdobná jako u jiných Windows Mobile přístrojů. Zeleným tlačítkem lze přijmout příchozí hovor, spustit telefonní aplikaci, vytočit zadané číslo a podržet probíhající hovor. Červené sluchátko telefonát ukončuje, jeho stiskem lze rovněž příchozí hovor odmítnout či zobrazit Today obrazovku.

Je dobré, že tlačítka jsou umístěna cca 1,5 cm nad spodní hranou, neboť z důvodu vysokého displeje nemusí uživatelův palec „cestovat“ z horní části LCD až k samotnému spodku přístroje. Záleží samozřejmě na tom, jak má kdo velkou ruku, během testování jsem však neměl s držením komunikátoru a s ovládáním prsty velké problémy. HTC padne do ruky, díky oblým rohům se příjemně drží v dlani a palcem lze obsáhnout nejen celý dotykový displej, ale také čtveřici tlačítek pod ním.

Levý bok obsahuje pouze dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, součástí nadstavby TouchFLO je také jednoduchá obrazovka umožňující změnu hlasitosti (té systémové i vyzvánění) v 6 krocích, zvuky lze rovněž vypnout, můžeme také aktivovat vibrace. Kolébkové boční tlačítko je dostatečně velké, takže můžeme měnit hlasitost i během hovoru, aniž bychom se na klávesu podívali.


Zapínací tlačítko a regulátor hlasitosti na boku
(klikněte pro zvětšení)

Přestože lze většinu funkcí komunikátoru ovládat pouze dotykem prstu, disponuje HTC Touch Diamond2 také stylusem, který najdeme v šachtě na pravém boku. Pokud pomineme fakt, že stylus může kvůli nevhodnému umístění začít časem vypadávat, máme k dodávané tužce ještě několik výhrad. Jedna z nich se týká délky, HTC Touch Diamond2 disponuje opravdu krátkým stylusem, měří totiž jen 80 mm, tužku nelze ani roztáhnout, jako je tomu u mnoha jiných modelů. Přibližně třetina dodávaného „párátka“ je plastová, nejedná se však o tvrzený plast, takže konec tužky se při psaní ohýbá a nebude problém ho zlomit. Druhým a současně posledním prvkem na pravém boku je reproduktor, který se používá k vyzvánění i pro přehrávání hudby.


Dodávaný stylus je průměrný, potěšil nás ale pevný kryt akumulátoru
(klikněte pro zvětšení)

Někdo by možná čekal, že slot na paměťové microSD karty najdeme na vrchu přístroje, zde se však nachází pouze tlačítko sloužící k zapnutí HTC. Krátkým stiskem lze přístroj vypnout, přesněji uvést do úsporného režimu, pro skutečné vypnutí je třeba dlouhý (cca 2s) stisk. Čočku fotoaparátu najdeme na zádech přístroje, je však škoda, že chybí LED dioda nahrazující blesk, která najde využití nejen při fotografování, ale také jako užitečná svítilna. Kryt baterie, přestože je vyroben z plastu, je velmi pevný. Kapacita dodávaného akumulátoru činí 1100 mAh, pod krytem najdeme také slot na microSD karty. Putování po ovládacích prvcích můžeme zakončit na spodní části HTC, kde je umístěn nejen mikrofon, ale také miniUSB port.


Trojúhelníkový motiv dává tušit, že se jedná o nástupce HTC Touch Diamond. Čočka fotoaparátu je mírně zapuštěna, chybí však LEDka nahrazující blesk
(klikněte pro zvětšení)
reklama