reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech K830: klávesnice do obýváku

2.7.2014, Jan Vítek, recenze
Logitech K830: klávesnice do obýváku
Logitech již v minulosti vyslal na trh několik modelů klávesnic určených pro HTPC v obývacích pokojích a dnes na ně navazuje nový model Illuminated Living-Room Keyboard K830. Ten nabídne touchpad, podsvícení a bezdrátové rozhraní.
Kapitoly článku:
  1. Logitech K830: klávesnice do obýváku
  2. Software, zkušenosti z provozu a závěr
Klávesnici Logitech vybavenou touchpadem jsme tu párkrát měli. Šlo o modely Logitech Wireless Touch Keyboard K400, který byl jakýmsi předchůdcem novější Wireless All-in-One TK820. Dnes testovaná Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830 je tedy dalším modelem, který má zaujmout především ty, kteří hledají možnost pohodlného ovládání počítače i z gauče, nebo prostě z místa, kde není k dispozici pevná plocha pro odložení klasické klávesnice s myší. Těšit se můžeme na bezdrátovou konektivitu, podsvícené klávesy, vícedotykový touchpad se dvěma hardwarovými tlačítky a také dobíjecí akumulátor.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice k nám přišla v papírovém obalu, který je daleko praktičtější než plastový blistr u modelu K400. Už z pohledu na krabici je vidět, že se uvnitř skrývá model s americkým rozložením kláves (US) a bohužel to dle nabídky českých obchodů vypadá, že českou verzi jen tak neseženeme. A to je škoda i vzhledem k tomu, na jaké peníze nás K830 přijde.



O specifikace u tohoto produktu ani tak nejde, však jeho výhody jsou patrné na první pohled a zde se nebudeme honit za hertzi, dpi, milisekundami, atd.

Model
Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830
Rozměry
367 x 125,3 x 16,5 mm
Hmotnost
495 gramů
Klávesy apod.
speciální funkce na klávesách F
tlačítka pro ovládáná zvuku (+ / - / mute)
Touchpad
multidotykový
80 x 52 mm
dvě hardwarová tlačítka
Rozhraní
Logitech Unifying (dosah 10 metrů)
výdrž na dobíjecí akumulátor cca 10 dní
Kompatibilita
Windows 7, Windows 8 nebo novější

Specifikace nás tedy skutečně ničím nepřekvapí a neobsahují ani nic vyloženě zajímavého. Máme tu již notoricky známé rozhraní Logitech Unifying tvořené malinkým rádiovým USB transmitterem s dosahem kolem deseti metrů. Oproti řadě jiných podobných modelů pak společně s klávesnicí získáme vestavěný akumulátor, takže nebude muset kupovat nové baterie nebo používat dobíjecí. Stačit má jednou za deset dní klávesnici připojit k USB portu počítače, či případně bude samozřejmě možné využít adaptér. Na druhou stranu je tu otázka životnosti tohoto akumulátoru, který si v případě potřeby jen těžko vyměníme. Společně s ním by tak de facto skončila i životnost celé klávesnice, což nikoho vzhledem k její ceně nepotěší.


Zpracování klávesnice


Klávesnice Logitech K830 je vyrobena především z tmavě šedého plastu s matnou povrchovou úpravou, přičemž spodní a vrchní hrany jsou tvořeny stříbrně zbarvenými plasty. Samotné klávesy jsou černé, stejně jako vedlejší tlačítka a touchpad. Povrch všech kláves je rovný, čili bez prohlubní, na něž jsme zvyklí u desktopových klávesnic. Model K830 má ostatně blíže k notebookovým klávesnicím, neboť zdvih jeho kláves je nízký, a to 2,5 mm.



Tělo klávesnice má k pevnosti dnešních mechanických klávesnic velmi daleko. Je spíše měkké a snadno ohebné, takže není vůbec těžké ho zkroutit do vrtule. To ale raději nedělejte úmyslně, protože pak se z útrob klávesnice ozývá praskání, takže jí to jistě moc nesvědčí, ale to by bylo jasné i bez ozývajících se pazvuků. Nicméně jistá ohebnost je u tohoto typu klávesnice spíš výhodou, protože je možné, že si na ni tu a tam někdo sedne, takže bude lepší, když se ohne a ne rovnou zlomí.

Rozložení kláves je klasické. Distribuovaná US verze má zpětné lomítko s rourou natlačeno na levý Shift, takže pravý Shift může být dlouhý a omezován není ani Backspace či dvouřádkový Enter. Logitech pak nezapomněl na speciální funkce, které si našly místo u kláves F1 až F12, Instert a Delete. V případě kláves F jim dokonce uzmuly přednost, což ale snad půjde napravit v doprovodném software. Klávesy F1 až F6 mají tedy jako primární funkce nastavení podsvícení, minimalizaci okna, maximalizaci okna, zavření okna, přepnutí obrazovky při zapojení více zobrazovacích zařízení a minimalizaci všech oken.



Ostatní klávesy F pak mají funkce pro vyhledávání, otevření webového prohlížeče, otevření přehrávače multimédií a poslední tři slouží pro ovládání tohoto přehrávače. Klávesy Insert a Delete v kombinaci s přepínačem Fn umí přepínat mezi aplikacemi nebo uspat PC. Asi však není vhodné mít tyto dvě funkce zrovna vedle sebe a funkci pro uspání PC bych osobně raději viděl někde jinde, kde nebude tolik hrozit překlep.

Logitech K830 jinak nemá ve výbavě dostatek kláves na pokrytí veškerých funkcí, což dále řeší právě přepínačem Fn, jenž například z šipek udělá klávesy Page Up/Down, Home a End.



Nakonec tu máme pravou část vyhrazenou pro touchpad se dvěma fyzickými tlačítky a také tři velká tlačítka nahoře pro nastavení hlasitosti zvuku. Zajímavé je, že Logitech se v tomto případě odklonil od trendu, dle nějž jsou fyzická tlačítka přežitek, a tak je třeba je vymýtit nebo aspoň schovat. Nicméně za mě má klávesnice díky tomu plus.

Touchpad samotný je také svým způsobem krokem zpět, čímž mám na mysli to, že nenabídne řadu vícedotykových gest, která jsou využitelná v moderních OS Windows. Máme zde dle manuálu jen dvě funkce, a to ovládání ukazatele jedním prstem a dvěma pak můžeme rolovat a pokud si nenainstalujete doprovodný software Logitech Options, pak pouze vertikálně. To ale naštěstí není vše, ale o tom až v další kapitole.



Ukážeme si ještě klávesnici zabranou ze strany, odkud je dobře vidět profil a výška jejích kláves, stejně jako zaoblené okraje celé klávesnice.


- klikněte pro zvětšení -

Na zadní hraně pak máme přímo nad touchpadem posuvný vypínač a vedle také port micro USB pro dobíjení akumulátoru. Malou specialitkou je pak malé tlačítko v samotném horním levém rohu, které funguje jako levé tlačítko myši. To se bude hodit, když budeme klávesnici držet v rukou, prstem pravé ruky budeme ovládat touchpad a volnou levou rukou pak můžeme snadno ovládat tlačítko.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní strana klávesnice ukazuje pouze několik malých gumových podložek proti klouzání po stole. Pokud se budete chtít podívat dovnitř, nebude stačit odšroubovat pouze viditelné šroubky, protože další jsou umístěny právě pod přilepenými podložkami.


Příslušenství


Dodávané příslušenství se skládá z tištěných materiálů, které nám osvětlí některé funkce klávesnice a jejího touchpadu. Pak tu je už starý známý - USB transmitter Logitech Unifying a vedle něj také USB kabel pro dobíjení akumulátoru a také prodlužovací USB kabel určený k tomu, abychom si mohli transmitter vyvést někam, odkud na něj bude lépe vidět, což zajistí i lepší spojení s klávesnicí.


reklama