Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech M570: trackbally nevymřely

25.7.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech M570: trackbally nevymřely
Dnes se podíváme na zajímavou bezdrátovou periferii od společnosti Logitech, a to Wireless Trackball M570. Jedná se o spojení myši a trackballu, který nikdy nezískal stejnou popularitu právě jako myš, i když u mobilních počítačů býval velmi rozšířen.
Kapitoly článku:
Historie trackballu, čili koule, jejímž otáčením se detekuje pohyb snímaný ve dvou osách, je dokonce delší než historie počítačové myši. Ta byla nyní již zesnulým Douglasem Engelbartem sestrojena v roce 1963 (viz článek o vývoji myši), zatímco první trackball se objevil již v roce 1952 a byl sestrojen pány Tom Cranston, Fred Longstaff a Kenyon Taylor v rámci projektu DATAR pro Kanadské královské námořnictvo. Pro jeho výrobu byla přitom použita bowlingová koule, ovšem její menší verze pro kanadský "Five-pin" bowling, takže my bychom mohli říci kuželková koule.



V počítačovém věku jsme se mohli s trackbally setkat především u starých notebooků, ovšem nastálo se zabydlely především u pracovních stanic (CAD, apod.). My si dnes vyzkoušíme Logitech Wireless Trackball M570, který vypadá částečně jako počítačová myš a jeden by si mohl myslet, že i tak bude fungovat, čili že bude nějakým způsobem kombinovat trackball a spodní optický/laserový senzor. Nicméně je tu pouze onen trackball, takže se zařízením vůbec nebude třeba hýbat. Právě díky tomu si trackball mohou oblíbit také uživatelé, kteří by kvůli svému postižení mohli mít problémy při práci s myší. Trackball vyžaduje jemnou motoriku pouze u palce a ostatní prsty poslouží maximálně pro stisk tlačítek.





Trackball k nám přišel v klasickém zeleno-bílém obalu, jehož přilavá fólie nám dá i bez rozbalení dobrou představu o tvaru a velikosti daného zařízení. My se nyní zaměříme na jeho specifikace:


Model
Logitech Wireless Trackball M570
Rozměry trackballu
95 x 145 x 45 mm
Hmotnost trackballu
130 gramů (bez baterií)
Tlačítka
2 hlavní, 2 vedlejší, kolečko
Senzor
laserový, 400 dpi
Rozhraní
rádiové (Logitech Unifying - 2,4 GHz)
dosah 10 metrů
napájení 1 baterií AA s výdrží až 1 měsíců
Ergonomie
pouze pro pravou ruku
Kompatibilita
Windows XP, XP x64, Vista, Vista x64, 7, 7 x64, Mac OS X 10.5.x až 10.6.x (LCC 3.3)
 


Specifikace nám toho o tomto zařízení moc neřeknou, to pravé tajemství se skrývá v jeho designu a ergonomii, a to je prostě třeba si vyzkoušet na vlastní kůži. Uváděné informace tedy nevypovídají o ničem zajímavém. Rozlišení laserového senzoru 400 dpi, dvě tlačítka navíc či rádiové rozhraní Logitech Unifying, to všechno nás nechává absolutně v klidu, a proto se zaměříme především právě na ergonomii.



Zpracování trackballu


Toto zařízení je tedy určeno k tomu, aby sedělo stabilně na jednom místě, takže vůbec nezáleží na jeho hmotnosti a řešit samozřejmě nebudeme ani skluz teflonů po podložce, neboť namísto nich tu jsou protiskluzové gumové nožky.





Logitech Wireless Trackball M570 je celý vyroben z tmavě šedého plastu s metalízovým nádechem, který je tedy matný, ale na dotek spíše hladký než hrubý. Jeho bachraté tělo je pevné a lepší spojení by si jeho dvě hlavní části zasloužily jen u samotného trackballu, ale to je jen detail, na nějž při běžném použití vůbec nepřijdete. Výrobce se také evidentně snažil o co nejvíce ergonomický design, čili tvar přizpůsobený pravé ruce. Nepřeučení leváci mají v tomto případě smůlu, neboť M570 pro ně bude absolutně nepoužitelný.





V hlavní části tohoto zařízení jsou jasně vymezeny pozice pro všechny čtyři prsty, přičemž pro ovládání kolečka budeme používat ukazovák či prostředník a pro dvě malá tlačítka u hrany pak jednoznačně ukazovák. Na to, abychom měli na hlavních tlačítcích a kolečku neustále položeny tři prsty, na to je tu příliš málo prostoru, jako bychom ovládali velmi malou mobilní myš.

Co se týče hlavních tlačítek, pak u nich se mi příliš nezamlouval lehký stisk bez výrazné hmatové odezvy, což způsobilo, že jsem často omylem stiskl tlačítko (především to pravé) pouze při ovládání trackballu palcem. Osobně bych také ocenil, kdyby pravé tlačítko bylo o něco širší, protože takto musíme držet prsty příliš u sebe.





Kolečko je zpracováno velmi jednoduše a ne zrovna dobře. Jeho krokování je trochu výraznější při pohybu nahoru, ovšem i když je jeho gumový povrch zcela hladký, nebude nám v prstech prokluzovat. Hlavním kamenem úrazu je ale jeho stisk, který je na rozdíl od hlavních tlačítek velmi tuhý s výraznou hmatovou odezvou a silným cvaknutím mikrospínače. Že by tedy hlavní tlačítka a kolečko byly nějak sladěné, to se v tomto případě říci nedá.

Potom tu máme přídavná tlačítka u levé hrany, k nimž naopak nemám výhrady, protože ta můžeme poslepu velmi snadno a rychle nahmatat a jejich odezva je dobrá. Zbývá nám už jen samotný modrý trackball a blyštivým povrchem, jemuž se budeme věnovat později v poslední kapitole. Zde jen uvedu, že jeho pozice je naprosto ideální na to, abychom jej mohli palcem dobře ovládat a pokud se zanese špínou on sám nebo senzor pod ním, není problém jej vyndat a vyčistit.





Na spodní straně máme tedy namísto teflonů naprostý opak, čili protiskluzové gumové nožky, neboť toto zařízení musí na rozdíl od myši držet na stole jak přibité. Vedle toho tu máme také hlavní vypínač a jedním místem také seshora prosvítá také modrý trackball. Právě díky tomuto otvoru na něj můžeme zespoda zatlačit a vyndat jej.





Nakonec nám Logitech M570 ukáže malá dvířka, pod nimiž je pozice pro jednu tužkovou baterii, jejíž výdrž má dosáhnout až 18 měsíců, čemuž tedy budeme muset věřit. A abychom při transportu neztratili malinký transmitter, je pro něj vedle baterie vyhrazena malá komůrka.


Příslušenství


Společně s trackballem dostaneme obvyklé příslušenství, čili jednak tištěné informace o bezpečnosti, záruce a samozřejmě i manuál, dále to je nezbytný transmitter Logitech Unifying, který umí najednou obsloužit více kompatibilních periferií od této firmy a nakonec každý v balení najde také jednu baterii.