reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MacBook Pro: hliníkový služebník

31.7.2009, Jan Vítek, recenze
MacBook Pro: hliníkový služebník
Společnost Apple je mezi uživateli notebooků oblíbená pro kvalitu jejích přístrojů. Setkáme se tu i s Mac OS a vůbec s jiným přístupem, jejž Apple schovává za slova "Think Different". Dnes se podíváme, co nám 13" MacBook Pro s celohliníkovým tělem nabídne.
Pokud se budeme chtít podívat na nabídku Apple, pak na českých stránkách této firmy se MacBook Pro samozřejmě nachází, ale pokud se budeme chtít podívat na podrobnosti o nich, budeme automaticky přesměrováni na britskou verzi stránek. Tam budeme poučeni, že rodina MacBook Pro se skládá z celkem třech hlavních modelů s obrazovkami o úhlopříčkách 13, 15 a 17 palců. My dnes budeme tedy zkoumat ten nejmenší z nich.



Apple nenabízí jako jiní výrobci notebooků nespočet konfigurací a modelů, ale omezuje se na několik velmi podobných verzí, jež se liší jen minimálně. V nabídce je tedy v případě 13" MacBook Pro buď 2,26GHz, nebo 2,53GHz procesor Core 2 Duo od Intelu, 2 až 4 GB RAM, až 500GB pevný disk, nebo až 256GB SSD. Ostatní hardware je již dle specifikací stejný.

MacBook Pro přišel ve stylové bílé krabici, na níž je sám ústředním motivem. Uvnitř byl velmi pěkně a bezpečně zabalen a chráněn tlustou fólií a měkkým vystláním. Ani příslušenství nebylo nijak pohozeno a vše zkrátka mělo své místo, takže je přímo radost tento notebook rozbalovat.

Nyní se podívejme na specifikace testovaného modelu.

Model
Apple MacBook Pro 13"
Procesor
Intel Core 2 Duo
Frekvence apod.
2,53 GHz, 3 MB L2 cache, 1066MHz FSB
Čipová sada
NVIDIA MCP79
RAM
2x 2 GB PC3-8500 Samsung
Pevný disk
Hitachi 5K500 - HTS545025B9SA02 - 250 GB
Úhlopříčka displeje
13"
Rozlišení displeje
1280 x 800
Grafická karta
NVIDIA GeForce 9400M 256 MB DDR3 SDRAM - sdílená
Zvuková karta
Intel High Definition Audio
Mechanika
GS23N - 8x SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW) slotová
Reproduktory
stereo reproduktory
Zvukové vstupy/výstupy
sluchátka / line-out
Polohovací zařízení
touchpad
PS/2
ne
USB/eSATA
2x USB 2.0
Výstup na externí monitor
Mini DisplayPort - DVI, dual-link DVI, VGA (adaptéry)
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
1x FireWire 800
Čtečka karet
SD/SDHC
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR
Infra senzor
ano
Bezdrátová rozhraní
AirPort Extreme Wi-Fi - IEEE 802.11n
Modem
ne
LAN
10/100/1000BASE-T (Gigabit) Ethernet
Webkamera
iSight camera
Speciální výbava
-
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-ion Polymer - 10,95 V, 60 Wh
Deklarovaná výdrž baterie
až 7 hodin
Rozměry
325 x 227 x 24,1 mm
Hmotnost
2,04 kg
Operační systém
Mac OS X 10.5.7

Šlo tedy o o výkonnější variantu s rychlejším procesorem Intel Core 2 Duo na frekvenci 2,53 GHz a s 3 MB L2 cache. Paměti nám Apple zde nabídne celé 4 GB typu DDR3 od Samsungu, což by snad mělo stačit každému a pokud snad ne, možné je použít až 8 GB, ale to bychom se museli zbavit alespoň jednoho modulu, protože využity jsou zde oba sloty SO-DIMM.

Jako grafická karta se uplatní mobilní NVIDIA GeForce 9400M, jež však využívá hlavní operační paměť, z níž si může ukousnout až 256 MB. Zde můžeme využít rozhraní DisplayPort s minikonektorem, ovšem dodatečně si můžeme také pořídit adaptéry a díky nim připojit také kabely D-Sub či DVI. Jako pevný disk byl využit běžný 250GB model s 5400 otáčkami za minutu a ten pochází od společnosti Hitachi. Ten doplňuje osmirychlostní slotová mechanika SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW).

Nechybí tu také všechna důležitá rozhraní. U počítače Apple to samozřejmě musí být FireWire 800 a pak gigabitový Ethernet, Wi-Fi verze 802.11n, Bluetooth 2.1 s EDR (Enhanced Data Rate), dva porty USB 2.0 a čtečka karet SD/SDHC. Někdo by mohl namítnout, že zvláště USB portů je tu málo a čtečka zvládne pouze jeden typ karet, ale to je u této firmy normální, však podívejme se na MacBook Air.

Ovšem počítače MacBook Pro jsou také o designu a zde nemluvíme pouze o vzhledu. Apple se rozhodlo nám nabídnout tzv. unibody, tedy celohliníkové tělo (v případě základny) vyrobené z jednoho kusu kovu CNC stroji. Díky redukování počtu součástí na nutné minimum tak mohlo Apple dosáhnout snížení hmotnosti a také zde nevzniká nebezpečí, že by součásti k sobě nepasovaly. Přesto má ale celý notebook přes 2 kg, takže lehký rozhodně není.

Zvláštní zmínku si také zaslouží operační systém Mac OS X 10.5.7, tedy Leopard, na nějž zanedlouho naváže verze 10.6 - Snow Leopard. Tento systém vychází z BSD, takže má své kořeny zapuštěné v Unixu. My si ho představíme z uživatelského hlediska v samostatné kapitole. A nyní k příslušenství.


Příslušenství


Mezi příslušenstvím nemůže chybět především napájecí adaptér, u něž bylo vidět, že při jeho návrhu výrobce přemýšlel. Je příjemně nízký a jinak čtvercový. To nejzajímavější na něm ale je, že k němu buď můžeme přes speciální konektor připojit síťový napájecí kabel, nebo rovnou vidlici pro zasunutí do sítě. Pořídit si však budeme moci také jiné nástavce pro zásuvky v jiných zemích, což je velmi příhodné, jednoduché a hlavně skladné.



Dále je to zabalený hadřík a manuály v černé obálce, což je vše. Dále je to už jen baterie, ale tu Apple již montuje dovnitř počítače.


Baterie


K baterii se tedy jen tak snadno nedostaneme; budeme muset odšroubovat celý spodní kryt, ale on nakonec ani není důvod, proč se k ní dobývat. Leda že bychom ji chtěli vyměnit, nebo se na ni jen podívat.



Nabídnuta je baterie Li-ion Polymer se specifikacemi 10,95 V a 60 Wh. Vydržet by nám pak měla až 7 hodin, což si sami můžeme ověřit a také to uděláme.


Software


V této čísti si tradičně ve výčtu uvádíme, jaký software je na testovaném notebooku nainstalován, ale toto je speciální případ díky použitému Mac OS X "Leopard". Tomu se budeme věnovat později.
reklama