reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu

18.5.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu
Společnost QNAP si pro tento rok připravila zbrusu nové modely NAS, mezi něž patří také elegantní TS-228. Ten je určen pro domácnosti a nabízí jednoduché zpracování se dvěma diskovými pozicemi. Jedná se také o řešení za rozumnou cenu.
QNAP TS-228 nepatří mezi nejlevnější dvoudiskové NAS na trhu, ale pokud budeme brát v ohled pouze nabídku této firmy, jsou na našem trhu levnější už jen starší modely QNAP TS-212P a TS-231. Takže pokud máte zájem o NAS od firmy QNAP třeba kvůli jejímu firmwaru QTS, TS-228 je v dvoudiskovém low-endu asi tou nejlepší volbou. Ale nepředbíhejme, hodnotit jej budeme až v poslední kapitole.



Model TS-228 byl představen teprve letos v březnu společně s jednodiskovou verzí TS-128. Jedná se o spotřebitelské modely, které jsou určeny pro běžné zákazníky nebo malé kanceláře, kde budou stačit dva disky a výkon 1,1GHz dvoujádra ARM v7. NAS přichází v bílo-zelené krabici, která nám poskytne základní informace o tom, co najdeme uvnitř. Krom procesoru a 1 GB RAM se dozvíme o gigabitovém Ethernetu, USB 3.0, tlačítku pro rychlou zálohu, podpoře RAID 0 a 1 a také o čtečce karet SD, která ve specifikacích na stránkách výrobce není vůbec zmíněna.



Model
QNAP TS-228
Procesor
ARM v7
1,1 GHz
dvoujádrový
Paměť
1 GB DDR3 RAM
4 GB Flash
Podpora HDD
2x 3,5" SATA HDD
LAN
1x Gigabit RJ-45 Ethernet
USB, apod.
1x přední USB 3.0
1x zadní USB 2.0
1x přední čtečka karet SD
eSATA
-
LED kontrolky
HDD 1-2, LAN, Status, USB
Rozměry
188 x 90 x 125 mm
Hmotnost bez disků
0,7 kg
Spotřeba
úsporný režim: 6,05W
v provozu (2 disky): 13,24W
Hlučnost
-
Operační systém
QTS 4.2
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Jako low-end od firmy QNAP nemá TS-228 pochopitelně žádnou úžasnou hardwarovou výbavu, ale jako nadstandard by se dala počítat čtečka karet SD. O výkon se postará prosté dvoujádro na 1,1 GHz založené na architektuře ARM v7, které by mělo stačit na poskytnutí přenosové rychlosti až 111 MB/s při downloadu a 88 MB/s při uploadu, což je pro účely domácího NAS naprosto vyhovující. Ještě aby ne, když při downloadu už narážíme na limity gigabitového Ethernetu.

NAS je určen pro dva pevné disky s rozhraním SATA a při rozměrech 188 x 90 x 125 mm je patrné, že nezabere moc místa. Postaven bude navíc na svou nejmenší stranu (90 x 125 mm). A jako obvykle tu máme operační systém QTS, a to konkrétně ve verzi 4.2 s výhledem na možnost jeho aktualizace. Budeme tak moci využít stejné aplikace jako u dražších modelů s tímto systémem, pokud nám to tedy hardwarová výbava umožní.


Zpracování NAS


QNAP TS-228 nemá žádné šuplíky pro pevné disky, což umožnilo jeho jednoduché zpracování a relativně malé rozměry. Celý je vyroben z plastu, a spíše než QNAP tak připomíná produkty firmy Synology, a to včetně způsobu otevírání a instalace disků. Přední část má na sobě tenký proužek, v němž jsou schovány veškeré prvky. Nahoře to jsou kontrolky (HDD 1-2, LAN), pak tu je hlavní vypínač se svou LED, čtečka karet SD (celá karta se do ní vejde), tlačítko pro rychlé zálohování buď z karty nebo zařízení připojeného k přednímu portu USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Na bočních stranách ani nahoře není vůbec nic zajímavého, takže se podíváme rovnou dozadu, kde je nabídka tlačítka Reset pro obnovení továrního nastavení, dále tu je port USB 2.0, gigabitový RJ-45 a napájecí konektor. Není tu tedy nikde vidět žádný průduch či výdech chlazení, ale stačí se podívat na spodní část.


- klikněte pro zvětšení -

Tam už uvidíte, že část černého podstavce je vynechána, aby mohl skrz ni proudit vzduch. Jenomže jak a díky čemu, to se ještě uvidí. Musíme se nejdříve podívat dovnitř, k čemuž poslouží velký spodní šroubek, k jehož odstranění postačí jen naše prsty.


- klikněte pro zvětšení -

Uvolníme tím hlavní plastový kryt a odhalíme celý vnitřek serveru. Co se týče chlazení, k tomu poslouží schovaný radiální ventilátor, jehož malá část vykukuje zpod pevného disku. Instalace disků je velice snadná. Stačí je nasunout na konektory a pak si vzít černé plastové ližiny, s jejichž pomocí disky zajistíme na místě. Ližiny totiž mají plastové trny, které se zasunou do otvorů pro šroubky. Všimnout si můžete také toho, že mezi disky a jejich pozicí jsou gumové podložky pro tlumení vibrací. I tak ale bude nutné NAS položit na něco, co vibrace utlumí. Pokud jej totiž umístíte třeba přímo na desku stolu, budou disky rezonovat a vy uslyšíte nepříjemné drnčení. Vzhledem ke spodnímu průduchu ale nebude zrovna vhodné položit server třeba na molitan, ale posloužit může třeba tlustá lepenka nebo kus gumy.


- klikněte pro zvětšení -

Veškerou instalaci tedy lze provést bez použití šroubků a do minuty či dvou. Pak už je na řadě první spuštění serveru, instalace jeho operačního systému a inicializace.


Příslušenství


Nejdříve se ale podíváme na příslušenství. To zahrnuje nezbytné věci pro zapojení a provoz, takže tu máme jednak krátký manuál, který můžete klidně nechat ležet. Pro instalaci disků tu jsou čtyři zmíněné ližiny a pak už to je 65W adaptér (12 V) s eurokabelem a krátký ethernetový kabel.



Otázka je, zda by snad nestačil i menší a slabší adaptér, jenž by mohl být v podobě (trošku větší) telefonní nabíječky. Přeci jen je takový systém napájení vzhledem k rozměrům samotného NAS poněkud přerostlý.
reklama