reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-431X: klasický NAS s příchutí ARM

23.11.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-431X: klasický NAS s příchutí ARM
Dnes tu máme k prozkoumání podnikový NAS, a to QNAP TS-431X, který je vybaven vedle 1Gb/s Ethernetu také 10 Gb/s rozhraním SFP+. Umístit do něj můžeme až čtyři pevné disky či SSD a bohatou nabídku aplikací pro QTS.
Kapitoly článku:
QNAP TS-431X je NAS připravený pro 4 pevné disky nebo SSD a do jeho nabídky rozhraní patří vedle dvou 1Gbs ethernetových rozhraní také jeden 10Gb/s SFP+, díky čemuž se bude hodit i pro datově náročnější provozy. Pro tyto účely dokáže poskytnout také SSD caching pro pohotové nabídnutí nejpoužívanějších dat, hardwarovou podporu šifrování dat a z hlediska kapacity lze jeho možnosti rozšířit pomocí Virtual JBOD a dalšího vzdáleného NAS.

- klikněte pro zvětšení - 

Funkčnost ale poskytne především samotný operační systém QTS, který má bohatý výběr aplikací i pro produktivitu, jako je QmailAgent pro centrální správu e-mailů, Notes Station ke společnému pořizování poznámek nebo fulltextový vyhledávací nástroj Qsirch.


Je třeba především uvést, že k nám dorazila verze se 2 GB paměti RAM, přičemž QNAP nabízí ještě 8GB verzi. Jenomže obvykle je mezi nimi značný cenový rozdíl, který je v případě TS-431X opravdu velký. Když si vezmeme, že 2GB verze lze v jednom velkém e-shopu pořídit za 11.500 Kč a 8GB pak za 16.500 Kč, tak za pouhých 6 GB RAM navíc dáme celých 5000 Kč, a to je asi třikrát více, než za ně dáme při jejich samostatné koupi. Čili jako obvykle, koupě 8GB verze se nevyplatí.

Model
QNAP TS-431X 2 GB
Procesor
AnnapurnaLabs Alpine AL-212 (Cortex-A15)
dvoujádrový
takt 1,7 GHz
HW šifrování
Paměť
2GB DDR3 RAM (1 x 2GB)
512MB NAND flash
Podpora HDD
4x 3,5"/2,5" SATA 6Gb/s HDD či SSD
podpora Hot-Swap
LAN
2x 1Gigabit/s RJ-45 Ethernet port
1x 10Gigabit SFP+ LAN Port
USB, apod.
3x USB 3.0 (1 přední, 2 zadní)
eSATA
-
LED kontrolky
Status/Power, USB, LAN, HDD 1-4
Rozměry
169 x 160 x 219 mm
Hmotnost bez disků
3 kg
Spotřeba
11,7 W bez disků
26,7 W se zapnutými disky (4x 1TB)
Chlazení a hlučnost
aktivní (120mm ventilátor)
19,5 dBA
Operační systém
QTS 4.3
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

QNAP TS-431X je založen na procesoru Alpine AL-212 od AnnapurnaLabs, což je firma patřící pod křídla Amazonu. Jde pochopitelně o procesor s architekturou ARM, a to s 2 jádry na 1,7 GHz, který podporuje hardwarové šifrování dat. O paměti RAM jsme už mluvili, ale nezmínili jsme 512 MB paměti NAND Flash pro účely systému a pak tu máme čtyři 3,5" šuplíky připravené i pro instalaci 2,5" zařízení s podporou Hot-Swap, čili výměny disků za provozu.

Mezi rozhraní serveru patří dva klasické gigabitové ethernety plus jeden desetigigabitový SFP+ doplněné o 3 porty USB 3.0. Jeden z USB je vepředu pod tlačítkem pro rychlé zálohování/synchronizaci dat připojeného zařízení. Speciální hardwarovou výbavu zde nečekejme, jde prostě o klasický NAS, který je určen především pro nasazení v podnicích, nebo prostě tam, kde se může využít jeho rychlé 10Gb/s rozhraní.

Můžeme také připomenout novou verzi TS-431X2, která už obsahuje 4jádrový procesor.


Zpracování NAS


Vnější část skříně QNAP TS-431X je celá plastová až na zadní panel. Jedná se ale o dobře opracované a pevné plasty, což zvláště platí pro šuplíky pro pevné disky. Máme tu klasické provedení s předními šuplíky, vedle nichž už tu jsou jen tlačítka, LED kontrolky a také přední USB 3.0. Kontrolky nám dají základní přehled o stavu serveru, jednotlivých disků a také aktivitě na síti LAN a rozhraní USB 3.0. Mezi tlačítka patří jednak hlavní vypínač a pak tlačítko pro rychlé zálohování právě s využitím předního portu USB.

- klikněte pro zvětšení -

Disky se do šuplíků instalují klasicky pomocí šroubků. Celá instalace se dá zvládnout za chvíli a delší dobu potrvá spíše to, než NAS poprvé nastartuje a zpřístupní se přes webové rozhraní.


Na levé straně máme jako obvykle základní instrukce, s jejichž pomocí se dostaneme k nastavení serveru přes webové rozhraní, k čemuž lze využít také QR kód, který obsahuje tzv. Cloud Key. Vzadu si lví podíl na kovovém panelu vezme 120mm ventilátor, ale i tak zbyde dost místa na tři ethernetová rozhraní, dva USB, otvor pro zámek Kensington a napájecí konektor. U horního pravého rohu máme ještě zapuštěné tlačítko pro obnovení továrního nastavení.


QNAP nám nebrání otevřít plastový kryt, k čemuž postačí odstranit 4 zadní šroubky, ale k paměťovým slotům už tak dobrý přístup není a dalšímu rozebrání nám brání viditelná záruční pečeť na šroubech. Nedá se tak bohužel bez porušení pečetě dostat k paměťovým slotům, které jsou pod klecí pro disky, což ve spojení s předraženou 8GB verzí nevypadá moc dobře. Máme také možnost srovnání s nedávno testovaným TS-453Bmini, kde jsou naopak sloty SO-DIMM velice dobře přístupné a ani není třeba NAS takto rozmontovat.


Příslušenství


Dodávené příslušenství zahrnuje jeden kabel s konektory RJ-45 pro gigabitový ethernet, dále pak sadu šroubků pro instalaci disků, manuál či jiné tištěné materiály a nakonec napájecí kabel a adaptér s výkonem 90 W (12 V / 7,5 A).

reklama