reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC

20.12.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC
Nettop obvykle představuje počítač vybavený nevýkonným hardwarem, jako jsou procesory Atom či Brazos. To v případě testovaného Edge VS8 od Sapphire už tak moc neplatí, neboť ten nám nabídne mobilní APU řady Trinity, díky čemuž je mnohem zajímavější.

Vnější zpracování


Sapphire Edge VS8 má podobné zpracování jako dříve testovaný model Edge-HD3. Jde tak o tenkou schránku, jejíž šasi je kovové, ale vnější obal již plastový a opatřený gumových povrchem. Ten uprostřed největších dvou panelů, respektive bočnic, není zrovna odolný, ale nejde o mobilní zařízení, takže nám to nemusí vadit. Jen je třeba abyste si dali pozor na přílišné promáčknutí těla, protože by se mohla poškodit deska a na ní usazený pevný disk. Při normálním zacházení to ale nehrozí.





Počítač jsem nafotil již usazený na jeho kovovém stojánku, který můžeme snadno i pouhými prsty zespoda upevnit pomocí šroubku. Počítač tak bude stejně jako jeho starší verze mírně skloněn, aby dobře nastavil své přední porty USB 3.0 a také čtečku karet SD/SDHC a MMC. USB porty jsou však skryty za malým panýlkem, který je třeba vyloupnout. A že ten není s počítačem spojen žádným pružným páskem a při jeho vylupování vám je schopen zlomit nehet, bude nejlépe, když jej rovnou někam schováte a zapomenete na něj.

Co na předním panelu nezapnutého počítače není moc vidět, je lišta vedoucí těsně kolem portů a čtečky, která je slabě podsvícena bílou diodou, takže nás i ve tmě bezpečně navede. Na samém spodním rohu je pak oranžová dioda ukazující práci pevného disku a zelená, která zase ukáže, zda je zapnuté rozhraní Wi-Fi. Obě jsou také tlumené, což bohužel neplatí pro modrou LED, jíž je podsvícen boční vypínač.





Ten můžete vidět na levém boku vpravo nahoře za ohebným tlačítkem. Jinak tu není nic důležitého, stejně jako na pravé straně. Nejvíce patrné je pouze logo firmy Sapphire.





Podívejme se tedy na zadní panel, kde máme veškerá ostatní rozhraní a porty. Všimněme si ale ještě chladicího systému, který je příhodně umístěn ve vrchní části, kde můžete vidět průduchy. Za nimi je stejný chladič jako u notebooku, který tahá vzduch především zespoda, a proto je důležité mít tento počítač umístěn na stojanu (případně v modulu pro VESA).




- klikněte pro zvětšení -


Porty jsou rozmístěny rovnoměrně po celé zadní části. Na poslední fotografii bráno zleva jde o Display Port 1.2, HDMI, čtyři USB 2.0, ethernetový RJ-45, napájecí konektor, dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon, optický S/PDIF a nakonec otvor pro zámky Kensington.


Vnitřní komponenty


PC lze snadno rozmontovat, abyste se mohli podívat dovnitř, což ale běžný uživatel nemá potřebu (alespoň hned zpočátku) dělat, protože uvnitř stejně nic nevykoumá. My můžeme na obrázku vidět jednak pevný disk od Western Digital, dva moduly SO-DIMM a malý chladič s radiálním ventilátorem od renomované firmy Sunon. Chladič nad ním bude třeba za čas vyčistit, aby se obnovila jeho účinnost. To bude snadná práce na pár minut, protože přístup dovnitř je snadný.




- klikněte pro zvětšení -

reklama