reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Nitro R9 380X 4G: vlk v rouše beránka

29.12.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Nitro R9 380X 4G: vlk v rouše beránka
V minulé recenzi jsme si představili grafickou kartu Sapphire Radeon R9 380X 4G jako výkonného, ale tak trochu "nenažraného" vlka. Dnes vám ukážeme, že i z takovéhoto hladového vlka se dá udělat celkem roztomilý beránek.
Když jsme v minulém článku otestovali grafickou kartu Sapphire Nitro R9 380X, byli jsme s jejím výkonem celkem spokojeni. Tato karta svého soka v podání MSI GTX 960 Gaming 4G celkem s přehledem porazila ve všech hrách naší testovací metodiky a stala se tak královnou mainstreamových grafických karet. I přes její poměrně jasné vítězství jsme se ale zdráhali jí na konci recenze udělit ocenění. Důvodem byla poněkud vyšší spotřeba Radeonu.


Sapphire Nitro R9 380X 4G


Provozní vlastnosti jako teplota a hlučnost byly dobré a s konkurenční GeForce GTX 960 srovnatelné, ale ta spotřeba! Rozdíl ve spotřebě nějakých 70 W proti konkurenci je poměrně dost. Na druhou stranu, výkonnostní rozdíl mezi Radeonem R9 380X a GeForce GTX 960 také nebyl nijak nezanedbatelný. Nějakých cca 15 % výkonu je poměrně dost a takový náskok by si ocenění přece jen zasloužil.

Co kdybychom tedy ten výkonnostní rozdíl Radeonu R9 380X obětovali ve prospěch nižší spotřeby? Prostě se pokusíme z našeho Radeonu R9 380X vymáčknout co nejnižší spotřebu tak, abychom se co možná nejvíce přiblížili konkurenční GeForce GTX 960 v ukazateli výkon/Watt. Pokud se nám to povede, s naším oceněním již váhat nebudeme.

Dobře, ale jaké máme vůbec možnosti v naší snaze o snížení spotřeby grafické karty?
reklama