reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Red Dead Redemption 2 v testu grafických karet: krvavé nároky?

6.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Red Dead Redemption 2 v testu grafických karet: krvavé nároky?
Aktualizováno: Včerejší zveřejnění nových ovladačů firem NVIDIA a AMD bylo doprovázeno i doporučením právě od NVIDIE, která pro vysokou kvalitu ve Full HD stanovila jako adekvátní kartu GeForce RTX 2060. Je to odpovídající? 
Red Dead Redemption 2 je na trhu v PC verzi teprve od včerejšího dne, takže tu zatím máme pouze neúplný test od Guru3D. Tento server se odhodlal trápit grafické karty rovnou s nastavením kvality grafiky na Ultra, což se ovšem ukázalo jako až příliš náročné. Později tak přibudou i testy s nižší kvalitou grafiky 
 
 
Z prvotních testů vyplývá, že mezi nejnižší a nejvyšší kvalitou zobrazení je značný rozdíl, a to s ohledem na výkon. Ve Full HD i v jiných rozlišeních můžeme očekávat, že pokud si namísto nejnižší kvality nastavíme nejvyšší, snímkovací frekvence spadne cca o polovinu. Ve výsledku tak ani GeForce GTX 1080 Ti nezvládne nastavení Ultra s průměrnými 60 FPS. A krom toho budeme pro takový případ potřebovat kartu s alespoň 6 GB RAM, což ale vzhledem k nárokům na její výkon už je v podstatě nepodstatné. 
 
 
Red Dead Redemption 2 také kupodivu podporuje vedle DirectX 12 také API Vulkan, nicméně dle prvních testů je v případě karet Radeon RX 5700 v podstatě jedno, co z toho si vybereme. Výsledky vyzněly ve prospěch DX12, ovšem se zanedbatelným rozdílem, který může být v dalších ovladačích či v příštím patchi kdykoliv vymazán. 
 
Škoda že nám lidé z Guru3D (zatím) neukázali, jak vypadá hra na různých úrovních kvality grafického zobrazení. Máme tu ale jiný zdroj na Game Debate, dle nějž jde o skutečně propastné rozdíly, které jsou patrné především v interiérech (či při pohledu na blízké objekty), kde hra na nízkou kvalitu vypadá jak z předchozího desetiletí a jde především o detaily objektů a textury. Nicméně i v exteriérech je obraz značně neostrý při pohledu do dáli. 
 
 
Z pohledu do tabulky ukazující výkon karet ve Full HD je jasné, že RDR2 je kandidát na tu nejnáročnější PC hru tohoto roku nebo i historie. Dá se říci, že tato hra je evidentně šitá na míru Radeonům, které poskytují lepší výkon než GeForce, respektive lepší než v jiných hrách. Však není zrovna zvykem, aby se RX 580 vyrovnal i GTX 1070, což platí i pro RX 590 a GTX 1070 Ti. Nové RTX Super už jsou na tom lépe, ovšem celkově, abychom si zahráli na Ultra kvalitu při alespoň 60 FPS, budeme potřebovat kartu úrovně RX 5700 nebo RTX 2070 Super. 
 
A co že nám to autoři zmiňovali jako doporučený hardware? Přeci RX 470 a GTX 1060, takže můžeme doufat, že s kvalitou jen o stupeň horší půjdou FPS citelně výše, protože takto jsou doporučené karty přinejlepším na samotné hranici hratelnosti.  
 
 
S obavami se můžeme dívat na výsledky v rozlišení Ultra HD, kde si na 60 FPS dle očekávání nesáhne ani RTX 2080 Ti a v drtivé většině případů to bude boj o plynulost. 
 
Uvidíme, jaké budou další informace. Dle některých ohlasů může být přehnaně náročný intergrovaný benchmark, zatímco hra samotná je výrazně svižnější. Takže si počkejme ještě na jiné testy. A zde jsou: 
 
Aktualizace:
 
 
Pokud se nastaví vysoká kvalita, ovšem s texturami na ultra, může být výsledek mnohem lepší, ovšem stále s tím, že majitelé starších GeForce asi stále potěšeni nebudou. Však mít GTX 1080 Ti na úrovni RTX 2060? To nevypadá moc dobře.
 
Hra také potřebuje ideálně 6jádrový procesor, i když čtyřjádro už daleko od tohoto ideálu není. Zcela jistě se ale připravíme o výkon využitím pouze dvoujádra, ačkoliv s bude mít SMT. 
 
 
Zdroj: Guru3D


reklama