reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RemoveDEBRIS: systém pro zachytávání smetí byl úspěšně vyzkoušen ve vesmíru

20.9.2018, Jan Vítek, aktualita
RemoveDEBRIS: systém pro zachytávání smetí byl úspěšně vyzkoušen ve vesmíru
Space Center náležející Univerzitě v Surrey přišlo s prvním funkčním systémem pro zachytávání vesmírného smetí. To se stává stále větším problémem, který by mohl způsobit na oběžné dráze katastrofu. 
Na oběžné dráze se pohybuje mnoho satelitů a jiných objektů, které jsou charakterizovány jako vesmírné smetí. Může jít o velké trosky satelitů, celé stupně raket nebo jen malé zmrzlé kuličky náplní z chladicích systémů a to vše ohrožuje ostatní satelity především na nízké oběžné dráze. Srážkami jednotlivých kusů odpadu se navíc tvoří ještě více smetí, které putuje vlastním směrem. To by mohlo v budoucnu překročit únosnou mezi, po čemž by následovaly řetězové srážky všemožných objektů, zničení fungujících satelitů a zahlcení orbity.  
 
 
Vymyšlena či rovnou vyzkoušena už byla nová zařízení pro úklid oběžné dráhy, jako je třeba speciální lano japonské JAXA, ovšem tento experiment nebyl úspěšný. Nyní přišla na řadu Univerzita v Surrey a její systém využívající i na zemi osvědčený způsob pro odchyt všeho možného, a sice vystřelenou síť. 
 
 
Daný systém dostal název RemoveDEBRIS a skládá se z hlavního cca stokilogramového satelitu, který nese dva menší satelity (tzv. cubesat) a síť. Dva malé satelity v tomto případě posloužily jen v rámci experimentu jako vesmírné smetí, které má zachytit vystřelená síť. 
 
 
Na konci minulého týdne byl jeden cubesat úspěšně zachycen, jak ukazuje následující video. 
 
​  
Technologie byla testována šest let a nyní se poprvé předvedla v ostré zkoušce. Jak se dalo čekat, jde především o problém se spolehlivým vystřelením sítě ve stavu beztíže a mimo atmosféru tak, aby se správně rozvinula. 
 
Samotný cubesat byl vybaven ještě vlastním brzdicím mechanismem v podobě plachty, která by jej měla postupně stáhnout dolů. Zde ale byla použita i proto, aby poskytla celkově větší cíl pro síť. Ta se kolem cubesatu obmotala a nyní společně s ním postupně klesne a nakonec shoří v atmosféře. 
 
A co druhý cubesat? Ten bude využit pro otestování systému navigace, aby budoucí úklidové satelity zvládly najít smetí. Zde se využije jednak umělá inteligence, která bude získávat informace z LIDARu, čili laserového radaru. To ale nezajistí samotný satelit, ale pozemské stanice. 
 
Nakonec byl přichystán ještě třetí test a ten zahrnuje nafouknutý cíl o průměru cca 10 cm a harpunu, která se jej bude snažit zachytit. Zatím tak jde především o testování všemožných způsobů, jak nacházet a zachytávat vesmírné smetí a je zřejmé, že nedává velký smysl posílat do vesmíru 100kg satelit s evidentně složitou konstrukcí na to, aby s sebou stáhl dolů kousek smetí. Takže uvidíme, kam se tyto snahy vyvinou. 
 


reklama