reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Reproduktor Amazon Echo může pomoci odhalit vraha

11.11.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Reproduktor Amazon Echo může pomoci odhalit vraha
Americký soudce žádá od Amazonu zvukový záznam z chytrého reproduktoru Echo, který by měl pomoci při vyšetřování dvojnásobné brutální vraždy. Jak ovšem ukázal předchozí případ, tyto nahrávky nemusí být pro vyšetřovatele vůbec nápomocné.
Na dvorku jednoho z domů ve Farmingtonu ve státě New Hampshire byly 29. ledna 2017 nalezeny těla dvou žen – 48leté Christine Sullivan a 32leté Jenne Pellegrini. Mrtvoly ležely pod plachtou a o kousek dál byl zakopán nůž, který byl použit jako vražedná zbraň. V těle jedné z obětí bylo identifikováno dokonce 48 bodných ran. Z těchto brutálních vražd byl obviněn 34letý Timothy Verrill z Doveru, který měl od svého známého, vlastníka domu, k dispozici bezpečnostní kód pro přístup do domu, a byl spatřen na bezpečnostní kameře s oběma ženami před jejich úmrtím. Verill ovšem vinu odmítl a byl později propuštěn na kauci kvůli nedostatku důkazů.
 
 
Případ by mohl pomoci vyřešit chytrý reproduktor Amazon Echo, který byl podle policejních dokumentů v době vraždy umístěn v domě. Mohl by totiž obsahovat zvukové nahrávky vraždy i následného odklízení mrtvol z kuchyně, které se stalo místem činu. Vrchní soudce ve Straffordu proto v pátek vydal požadavek na Amazon, ve kterém společnost, aby soudu bezodkladně poskytla všechny nahrávek z chytrého reproduktoru Echo v období od 27. do 29. ledna 2017, a to včetně všech informací o všech smartphonech, které byly v dané době spárovány s reproduktorem. Mluvčí Amazonu uvedl, že dokud neobdrží „platné a závazné“ rozhodnutí soudu, neposkytne žádné informace o svých zákaznících.
 
Otázkou ovšem zůstává, zda chytrý reproduktor vůbec může pomoci s vyřešením případu. Amazon Echo totiž nahrává zvuk a odesílá jej na vzdálené servery pouze v případě, že rozpozná povel „Alexa“ sloužící k aktivaci stejnojmenné hlasové asistentky. A pravděpodobnost, že by vrah po svém činu použil Echo k vyhledání návodu, jak odklidit mrtvolu, nebo si snad pustil hudební doprovod, je dost nepravděpodobná. I když v určitých situacích může dojít k záměně s jiným slovem, takže se mohl reproduktor náhodně aktivovat například během vraždy. Ani informace o spárovaných telefonech nemusí být nápomocná, neboť pro využívání Alexy není nutné, aby byly v danou chvíli obě zařízení propojená.
 
Amazon Echo bylo při vyšetřování vraždy použito už minimálně jednou. Případ zavražděného Victora Collinse ve vířivce měly pomoci objasnit nahrávky z chytrého reproduktoru, které se Amazon i přes žádost soudu zdráhal poskytnout, ale později svolil (také s přihlédnutím k tomu, že samotný obžalovaný s tím souhlasil). Nahrávky ovšem neposkytly žádné důkazy o tom, že by oběť opravdu zemřela cizím zaviněním.
 


reklama