reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot Spot jde do prodeje, stojí jak luxusní auto

17.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Robot Spot jde do prodeje, stojí jak luxusní auto
Autonomní robot Boston Dynamics Spot se po několika letech své existence a ladění na různých projektech konečně dostává do volného prodeje. Stojí jak luxusní auto a musíte jej použít prospěšným způsobem.
S autonomním robotem Spot od Boston Dynamics jsme se na stránkách SHW setkali už několikrát. Posledně to bylo např. jeho využití pro farmaření nebo testování Adama Savage z Mythbusters, který jím táhl rikšu. Tohoto robota ale nebylo možné si dosud koupit, k dispozici byl pouze Early Adopter Program, kdy si ho šlo pronajmout pro test. Celkem takto bylo dodáno zhruba 150 robotů, kteří pomáhali se stavbami a dozorem na nich, pracovali na vysloužilých jaderných elektrárnách, v laboratořích a mnoha dalších úkolech. Nyní ale firma spouští prodej pro komerční i průmyslovou sféru.
 
Boston Dynamics Sport
 
Za základní verzi chce Boston Dynamics $74500 (1,75 mil. Kč bez DPH) a ta se ještě může výrazně zvýšit dalším příslušenstvím. Právě to totiž ze Spota dokáže udělat multifunkčního pomocníka. Pokud budete chtít např. LiDAR, připravte si dalších $18450, případně $34570 za kombinovaný modul Spot EAP+/CAM. Dedikované CPU (Edge CPU) pro výpočty vyjde na $3925, Edge GPU dokonce na $24500 a tím výčet dostupného příslušenství zdaleka nekončí.
 
Společnost Boston Dynamics i přes zavedení prodeje zachová možnost pronájmu v Early Adopter Programu jako doposud. Prodej je prozatím spuštěn jen v USA a zájemce musí robota použít pro prospěšný účel, což je podmínkou prodejní smlouvy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama