reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboti Starship Technologies rozváží jídlo po areálu Purdueovy univerzity

11.9.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Roboti Starship Technologies rozváží jídlo po areálu Purdueovy univerzity
Firma Starship Technologies se snaží usnadnit studentům přistup k jídlu nebo pití, i když jsou zrovna zaneprázdněni učením. V prostředí Purdueovy univerzity nyní jezdí malé robotické vozíky, které objednaný oběd doručí. 
Společnost Starship Technologies se zabývá vývojem autonomních robotů, kteří jsou určeni k rychlému doručovaní jídla, různého zboží či balíků po dané lokalitě. Tito doručovací roboti se podívali i do areálu Purdueovy univerzity v americkém státě Indiana, kde se testují jejich dovednosti v praxi. 
 
43 000 studentů nebo i zaměstnanci univerzity si nyní mohou v kampusu objednat jídlo a pití, které jim je během několika minut doručeno autonomním vozíkem. Pokud je tedy někdo z tamních studentů příliš zaneprázdněný učením nebo nemá čas si na jídlo zajít, může si za poplatek dvou dolarů (necelých 50 Kč) nechat oběd dovézt. Objednávky se vyřizují pomocí aplikace Starship Deliveries pro iOS a Android. Univerzita zveřejnila na YouTube video, jak celé doručení pokrmu může vypadat. 
 
 
Autonomní roboti od Starship Technologies mohou jezdit v noci, za deště i za sněhu. Poradí si i s obrubníky a díky počítačovému vidění a umělé inteligenci jsou schopní se vyhýbat různým překážkám. Lidský tým může na dálku pozorovat jejich pohyb a v případě potřeby nad autonomním vozíkem převzít kontrolu. Celkově jeden doručovací robot unese zhruba devět kilogramů nákladu. 
 
Do dvou let plánuje společnost Starship Technologies provozovat po kampusech tisíce autonomních vozíků. Doručovací roboti už jezdí po areálech Univerzity George Masona a Univerzity Severní Arizony, ke konci září by měla začít služeb využívat i Pittsburghská univerzita. V areálu Purdueovy univerzity se nyní pohybuje více než 30 robotů, kteří studentům a zaměstnancům budou šetřit práci. 
 
Důvodem, proč společnost Starship Technologies využívá k provozu svých autonomních robotů univerzitní kampusy, je bezpečnost a také absence nutnosti povolení k pohybu po veřejných ulicích. Firma může svou technologii testovat při běžném dění v uzavřeném prostoru a následně ji vylepšovat, než dojde k provozování v širším měřítku. Své roboty pro rozvážení zboží odhalil i Amazon, podobná vozítka určená na rozvoz svačin a obědů vysokoškolským studentům vyrobila i firma Robby Technologies.
 


reklama