reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rocket Lake: moderní CPU a iGPU na 14nm procesu?

2.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Rocket Lake: moderní CPU a iGPU na 14nm procesu?
Leaker vystupující pod přezdívkou RetiredEngineer, která je ostatně fakticky přesná, nám přináší nové informace o procesorové generaci Intel Rocket Lake. Respektive nejsou ani tak nové, což je ale ještě zajímavější.  
Nedávno se totiž spekulovalo o tom, že procesory Intel Rocket Lake-S, čili desktopová Core, nebudou jen další 14nm modely na motivy Skylake. Mluvilo se jednak o grafice 12. generace (Xe) a pak o možném backportu moderních jader Sunny Cove či dokonce chystaných Willow Cove na 14nm procesu. Viz již známý obrázek. 
 
 
Intel by tak po dlouhé době a nehledě na zvyšování počtu jader připravil v oblasti desktopových procesorů opravdu něco zajímavého. Jak můžeme dobře vidět, RKL mají nabídnout maximálně osm jader a 32 EU dvanácté generace integrovaných GPU. A jak už bylo řečeno, tato kombinace by byla poněkud podivná, kdyby mělo jít prostě o Skylake (Kaby Lake, Coffee Lake, atd.), neboť ani CPU část a ani GPU nevypadá jako důvod tvořit po CML (Comet Lake) novou generaci. To kdyby šlo o CPU jádra z 10nm Ice Lake či dokonce Tiger Lake, to už by bylo něco jiného. 
 
 
A RetiredEngineer, který nám dříve přinášel i přesné informace o generaci AMD Rome, říká přesně to. Rocket Lake mají být prostě 14nm verzí generace Tiger Lake, což znamená využití procesorových jader Willow Cove, čili uvažovaný backport. Coby desktopové procesory mohou mít oslabené grafiky, to bude málokoho zajímat, dále nahradí FIVR (plně integrovanou regulaci napětí) konvenčním SVID VRM. Trošku podivná je zmínka o absenci iTBT, což by měla být Turbo Boost Technology, neboť si lze už těžko představit výkonný a vícejádrový desktopový procesor bez turba, ale zato se má počítat s AVX-512. 
 
Uvidíme, jaké budou konečné specifikace, ostatně především jde o to, že 14nm generace procesorů Intel pravděpodobně opravdu neustrne na mikroarchitektuře starých Skylake a my můžeme konečně očekávat procesory s vyšším výkonem na takt. Jenomže ještě před tím přijde na trh ještě jeden refresh a je otázka, kdy by měly Rocket Lake dorazit. Pokud je Intel pojme jako další generaci po Comet Lake, pak to bude s největší pravděpodobností až v roce 2021.  
 


reklama