reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruský 48jádrový procesor Baikal-S se ukázal na serverové základní desce

22.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Ruský 48jádrový procesor Baikal-S se ukázal na serverové základní desce
Rusko se nyní potýká se sankcemi kvůli útoku na Ukrajinu, přesto se objevila základní deska s procesorem Baikal BE-S1000, který by měla vyrábět společnost TSMC, přičemž toto spadá pod ban. Deska měla mířit do serverů.
Na architektuře ARM měly být postaveny nové ruské procesory Baikal. Už koncem roku 2021 se hovořilo o serverové verzi Baikal-S, nicméně ruský útok na Ukrajinu vyústil v sankce mnoha zemí, mimo jiné Velké Británie, což se v tomto případě dotklo čipů s architekturou ARM, které mělo pro Rusko vyrábět TSMC pomocí 16nm technologií. Rusko by tak žádné další Baikaly nemělo dostat, a tak tu máme jen mysteriózní serverovou základní desku ET113-MB od společnosti Eliptech (někdejší část cloudového poskytovatele, který patří pod Sberbank).
 
ET113-MB s procesorem Baikal BE-S1000
 
Procesor Baikal BE-S1000 je 48jádrovým modelem, který využívá jádra ARM Cortex-A75. Jejich základní takt činí 2,0 GHz, v boostu pak lze dosáhnout max. 2,5 GHz. Maximální spotřeba pak vrcholí hodnotou 120 W. Zajímavostí je také koprocesor postavený na architektuře RISC-V. Dále tu máme 6kanálový řadič pamětí DDR4-3200 s max. kapacitou 768 GB (128 GB na kanál). Zajímavostí je rozmístění portů na základní desce. U serverové desky jsou možná trochu překvapivé audio jacky. Jsou zde 4 porty U.2, několik slotů PCIe Gen4, jediný slot USB 2.0, dvě 1GbE připojení a několik portů pro 2,5" nebo 3,5" SATA jednotky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama