reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 3000 v Německu stále bezpečně vedou

2.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 3000 v Německu stále bezpečně vedou
Na německém Mindfactory jsou prodeje procesorů AMD Ryzen 3000 stále velice silné. Oproti prvnímu měsíci trošku polevily, ovšem podíl AMD - Intel se téměř nezměnil. Větší zájem je o levnější procesory. 
Prodeje procesorů AMD Ryzen 3000 tak u našich sousedů moc nepolevily a zůstávají silné, alespoň co se týče čísel přicházejících od Mindfactory. Na ta jsme se podívali už minulý měsíc a byli jsme zvědaví na to, jak se budou vyvíjet. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Podíl prodaných procesorů AMD na Mindfactory tak klesl jen o procento, alespoň co se týče kusů. Z hlediska porovnání tržeb z jejich prodeje už to byly tři procenta, takže je zřejmé, že v případě firmy AMD se lépe prodávaly levnější procesory. Je to ostatně vidět z grafu, kde klesly podíly procesorů jako Ryzen 9 3900X nebo Ryzen 7 3700X a naopak se zvýšily prodeje procesoru Ryzen 5 3600. To u Intelu v tomto ohledu žádné větší změny nenastaly, snad až na to, že vzrostl prodej procesorů zaškatulkovaných jako "ostatní". 
 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Takové grafy leccos vypovídají o oblibě procesorů mezi uživateli, kteří si svá PC staví sami, nicméně když se podíváme na počty prodaných procesorů, pak jde o cca 18 tisíc kusů od AMD a kolem 5 tisíc kusů Intelu. To nejsou počty, na nichž bychom mohli stavět zprávu vypovídající o tom, jaký je celkový podíl na trhu.
 
Ještě je také třeba poukázat na to, že ze starší zprávy o nedostatku některých procesorů AMD je celkem jasné, proč klesly prodeje právě modelů Ryzen 9 3900X a Ryzen 7 3700X. Právě o ty je velký zájem a právě ty jsou na trhu těžko k sehnání. U nás to ovšem stále platí pouze pro Ryzen 9 3900X, zatímco slabší Ryzen 7 3700X je běžně dostupný, zatímco v západních zemích to může být jiné. 
 
Během tohoto měsíce by se pak měl na trh dostat 16jádrový Ryzen 9 3950X, takže lze očekávat, že ten vytvoří další tlak na Intel v případě maloobchodního prodeje a celková obliba procesorů AMD by v něm mohla ještě vzrůst. Intel bude moci v nejbližší době kontrovat leda procesorem Core i9-9900KS s 5GHz turbem všech jader. Generace Comet Lake v případě desktopů je i s 10jádrovým modelem stále očekávána až v příštím roce. 
 
Zdroj: Reddit


reklama