reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 7 1800X je po roce rychlejší než býval

23.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 7 1800X je po roce rychlejší než býval
Procesory Ryzen 7 nenastoupily před rokem v nejlepší kondici, to je dobře známo. Někoho, kdo je má nyní k dispozici, konečně napadlo vyzkoušet, jaký je rozdíl v testech CPU Ryzen 7 1800X ve stavu před rokem a aktuálně. 
Sami jsme se v recenzi procesorů Ryzen 7 1800X a 1700X setkali s mnoha problémy, které se týkaly SMT, pamětí, celkové nevyladěnosti platformy a společnost AMD také slibovala, že časem přijdou i pro novou platformu přizpůsobené nové verze aplikací a na výkonu se to pozitivně podepíše. 
 
 
Pokud má tak někdo k dispozici nachlup stejnou testovací platformu s procesory Ryzen první generace, může si s nejnovější softwarovou výbavou včetně BIOSu vyzkoušet, kam se posunul jejich výkon. O to se pokusili na serveru Extremetech, kteří si chtěli ověřit, zda je něco pravdy na tvrzení firmy AMD, že lze očekávat v některých případech třeba i 10 a víceprocentní nárůst výkonu. 
 
 
V prvé řadě byl na procesor Ryzen 7 1800X vypuštěn Dolphin EMU, kde se sice výkon nezlepšil o deset procent, ale i tak se ukázal pokrok přibližně 4 procent. I tak jde ovšem o jednovláknový test, v němž vedou díky vyšším maximálním taktům procesory Intel Coffee Lake. 
 
 
Vícejádrové procesory Ryzen ale vedou především v renderovacích úlohách, kdy lze naplno využít jejich sílu. Už před rokem tak Ryzen s Core i7 v Blenderu či Cinebenchi vytřel podlahu, což napravily šestijádrové procesory Core, ale i ty nyní oproti modelu 2700X ztrácí. V těchto testech by také asi málokdo čekal, že by se Ryzen 7 1800X výrazně zlepšil, ale ten předvedl velice slušný nárůst výkonu, jímž dokonale zaplnil mezeru mezi svým starým já a novým Ryzen 7 2700X. 
 
 
V tomto ohledu předvedl Ryzen 7 1800X nejlepší výkon kódování videa v Handbrake, kde se jeho výkon nově blíží novému Ryzen 7 2700X než starým výsledkům. 
 
V Extremetech použili stejné paměti RAM, GPU i SSD jako před rokem, takže jejich výsledky lze uznat, i když nevíme, jestli nebude přeci jen někde jinde zakopaný pes. Ten by ale neměl být v taktech, které byly sledovány pomocí utility Ryzen Master, takže to opravdu vypadá jako důsledek aktualizací systému Windows, nových BIOSů, optimalizované podpory pamětí, atd. Slib firmy AMD, že můžeme očekávat zvyšující se výkon celé platformy, tak nevyzněl planě. 
 


reklama