reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 7 2700X přetaktován na 6 GHz na všech jádrech

20.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 7 2700X přetaktován na 6 GHz na všech jádrech
Je jasné, že nejnovější taktovací král mezi desktopovými procesory AMD je Ryzen 7 2700X. Ten byl nedávno přetaktován téměř na 6 GHz, což je hranice, kterou se nyní podařilo pokořit na Tchaj-wanu. 
Jde samozřejmě ve všech případech o výsledek profesionálního přetaktování s využitím tekutého dusíku. Ještě lepších výsledků by se přitom dalo dosáhnout s tekutým heliem, které má ještě nižší teplotu, ovšem také je výrazně dražší. My budeme mluvit o taktovací události, která proběhla na tchaj-wanské centrále ASUS ROG a zúčastnil se jí také známý Der8auer. Nedávno byl přitom procesor AMD Ryzen 7 2700X přetaktován na 5,88 GHz, takže nechybělo mnoho k dosažení hranice 6 GHz. 
 
 
Der8auer a Neo společně vytvořili taktovací rekord série Ryzen 2000 a měli k tomu k dispozici velkorysé zásoby tekutého dusíku a také to nejlepší, co nabízí pro nové procesory AMD samotný ASUS, čili desku Crosshair VII Hero. Dřívějších 5,88 GHz bylo mimochodem dosaženo na desce od MSI, a to GAMING M7 AC.
 
 
Přetaktovaný AMD Ryzen 7 2700X tak byl vyhnán přesně na 6 GHz, a to na všech jádrech se zapnutým SMT (konfigurace 8C/16T), a to s využitím napětí 1,85 V. S takovou náloží by se s námi procesor chlazen běžným vzduchovým či vodním chladičem rychle rozloučil. Pro Ryzen 7 1800X platí rekord 5,9 GHz, takže je vidět i na tomto příkladu, že nová generace zvládne vyšší takty. Oněch 6 GHz totiž nemusí být konečná.
 
 
Overclockeři také provedli několik testů, ale to už na 5,7 GHz při 1,55 V a s pamětí na napětí 1,95 V, což umožnilo jí nastavit agresivní časování. Ryzen 7 2700X pak dokázal zlomit několik rekordů týkajících se 8jádrových procesorů a dokonce byl v testech i výkonnější než konkurenční 8jádrový Skylake-X, který byl taktován na výrazně vyšších 6,1 GHz. To ostatně ukazuje přiložené video.

Zdroj: wccftech


reklama