reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDII se prý ve velkém vrací nepotřebná GPU Pascal, pozdrží to nástup další generace?

22.6.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDII se prý ve velkém vrací nepotřebná GPU Pascal, pozdrží to nástup další generace?
NVIDIA se dle nejnovějších zpráv asi poněkud přepočítala s ohledem na odbyt grafických čipů GeForce, které se jí nyní ve velkém vrací jako nepotřebné. To by mohlo logicky ohrozit očekávaný nástup další generace karet.
O něčem podobném ostatně už v březnu mluvil server Digitimes, čili v době, kdy se ještě teprve očekával možný pokles zájmu těžařů kryptoměn. NVIDIA samotná prý takovou věc spíše neočekávala a samotný její CEO Jensen Huang v únoru ohlásil, že se chystá navýšit výrobu GPU Pascal. Nyní to vypadá, že tato strategie se nevyplatila a bita bude samotná NVIDIA stejně jako lidé, kteří se těší na další generaci karet. 
 
 
Dle Seeking Alpha je situace taková, že jeden z největších tchaj-wanských výrobců karet NVIDII vrátí na 300 tisíc nevyužitých GPU, což velice dobře ilustruje, jak moc saturované jsou prodejní kanály. Škoda jen že to není moc vidět na cenách karet, které jsou na tom v podstatě stejně jako před rokem a půl či dvěma lety. 
 
NVIDIA tak mohla udělat chybu, která ji bude finančně bolet, neboť to může skončit odepsáním velké části skladových zásob grafických čipů, které nikdo nebude chtít. Jak ironická situace oproti stavu před několika měsíci, kdy byl GPU na trhu nedostatek a to nám tak velice názorně ukazuje, že kryptoměny nejsou značně volatilní samy o sobě. Dokáží tuto svou neblahou vlastnost přenést i na další trhy. 
 
Co se týče hráčů, o nich můžeme říci, že si za ty dva roky, co je Pascal na trhu, svou kýženou grafiku už koupili a/nebo už nyní čekají na další generaci. Tak či tak to znamená nezájem o GeForce GTX řady 1000. Těžaři ztratili svůj zájem v podstatě zcela, takže pro výrobce GPU a karet budou příští měsíce nejspíše velice slabé. 
 
NVIDIA má prý v této době také velice agresivně poptávat paměti GDDR5, což dle zdroje zprávy potvrzuje, že má sama k dispozici mnoho GPU, jež by jinak zůstala ladem. Sama se tak asi chce postarat o výrobu karet, ale tak či tak, to celé může velice snadno znamenat jednu neblahou věc, a sice odsunutí nástupu nové generace GeForce. 
 
NVIDIA by se tak mohla snažit minimalizovat vzniklé škody snahou o prodej co nejvíce starých karet před nástupem nových. K tomu jí ostatně AMD poskytuje potřebný manévrovací prostor, protože se v nejbližší době rozhodně nechystá uvést na trh nové grafiky. Můžeme si také vzpomenout na to, co Huang řekl na otázku, kdy přijdou nové GeForce: "Potrvá to ještě dlouho". Můžeme se také ptát, zda si snad NVIDIA nechystá své karty zlevnit. Pokud by tak učinila, potvrdila by, že jich má opravdu velký nadbytek, neboť z hlediska konkurence ji k tomu nic netlačí.
 
Jako vždy uvidíme a raději se vyhneme úvahám, zda jde ze strany autora ze Seeking Alpha o snahu přiživit se spekulací na pokles ceny akcií, z čehož je obviňován, jak je dnes velice obvyklé.
 


reklama