reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung CJG5: rychlé, prohnuté a univerzální monitory

22.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung CJG5: rychlé, prohnuté a univerzální monitory
Samsung si připravil novou sérii skládající se ze dvou rychlých herních monitorů, které na dnešní dobu trošku nezvykle nepodporují žádnou synchronizační technologii, čili ani FreeSync a ani G-Sync. Můžeme je tak považovat za herní univerzály. 
Samsung tak uvádí jednak CJG5 se 32 palci (C32JG5) a 27 palcový model (C27JG5), které sdílejí stejné hlavní specifikace, jako je rozlišení WQHD (2560 x 1440) na prohnutém displeji, který dosahuje obnovovací frekvence až 144 Hz, která však nebude řízena pomocí FreeSync ani G-Sync. Jde tak třeba o vhodnou volbu pro majitele karet NVIDIA, kteří si opravdu nechtějí pořizovat drahé monitory s G-Sync a samozřejmě nepotřebují ani konkurenční technologii, kterou by sice jejich karty teoreticky podporovat mohly, ale NVIDIA to pochopitelně nenabídne. 
 
 
Tyto monitory jsou k vidění na letošním Gamescomu, který si sice NVIDIA nejdříve usurpovala pro sebe, ale nyní už je čas i na hardware jiných výrobců a samozřejmě i na hry. Tyto monitory budou na trhu k dispozici od třetího kvartálu 2018, takže by se měly objevit do konce září. Samsung se také chlubí vysokým kontrastem a bezrámečkovým designem, což se týká jako obvykle vrchní a postranních hran. 
 
 
Samsung také mluví o rapidně rostoucí poptávce po herních monitorech, čemuž jsme se nedávno také věnovali. Jde jednoduše o to, že tento segment monitorového trhu na rozdíl od zbylých prudce roste a také se v něm uplatňují pro výrobce vysoké marže, a tak i zajímavé výdělky. V budoucnu tak můžeme očekávat o to větší konkurenci, a snad tak i nižší ceny, neboť herní monitory obecně dnes nejsou nijak levné. 
 
 
Nové monitory se ve skutečnosti liší pouze úhlopříčkou. Využívají panely typu VA s prohnutím 1800R, nabízí maximální jas 300 cd/m2, takže o podpoře HDR se jim může jen zdát, odezva GtG činí 4 ms, nativní kontrast slušných 3000:1 a pozorovací úhly jsou 178 ° v obou směrech. Co se týče rozhraní, máme tu dvakrát HDMI (1.4 a 2.0), jednou DisplayPort 1.2 a sluchátkový konektor. 
 
Zdroj: Samsung


reklama