reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung navýší kapacitu produkce NAND Flash, investuje 9 mld. USD

23.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung navýší kapacitu produkce NAND Flash, investuje 9 mld. USD
Samsung se rozhodl, že investuje celých devět miliard dolarů do rozšíření produkce pamětí NAND Flash, o něž je stále větší zájem i na úkor pevných disků. To je dobrá zpráva z hlediska jejich dostupnosti i cen.
Společnost WD zrovna nedávno ohlásila, že zavře jednu ze svých tří továren na pevné disky, namísto nichž pak rozšíří výrobu elektronických pamětí NAND Flash. To je přesně v souladu s vývojem zájmu zákazníků, kteří už tak moc neprahnou po discích s vysokou kapacitou a firmy zase hledají především rychlá úložná řešení s úsporným provozem. Je totiž velký rozdíl v tom, když živíme pole s neustále roztočenými disky, nebo s SSD, která mají v klidovém režimu mizivou spotřebu. 
 
 
Samsung se však najednou nerozhodl, že investuje 9 dalších miliard dolarů, s nimiž dříve nepočítal. Jde konkrétně o zvýšení investic do výroby NAND Flash, a to o 2,6 miliardy právě na cílových 9 miliard. Můžeme přitom očekávat, že půjde především o 5. generaci pamětí V-NAND, která dosáhne počtu 96 vrstev a počítá se také s využitím QLC buněk se 4 bity. 
 
Výrobci NAND Flash tak pokračují se zvyšováním investic, a pokud tedy poptávka zůstane víceméně stabilní, lze očekávat, že ceny SSD a podobných produktů neporostou. Spíše se můžeme připravit na to, že cena za kapacitu bude klesat, však 96vrstvé QLC paměti oproti 64vrstvým TLC nabídnou rovnou dvojnásobnou kapacitu na stejné ploše čipu a když k tomu ještě připočteme navyšování výrobních kapacit, vypadá to dobře. 



reklama