reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung představuje 16Gb GDDR6 pro propustnost až 672 GB/s

14.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung představuje 16Gb GDDR6 pro propustnost až 672 GB/s
Grafické karty NVIDIA Quadro RTX budou vybaveny 16Gb paměťmi Samsung typu GDDR6, to už dobře víme, ale co vše tyto paměti zatím nabídnou a jakou propustnost budou samy o sobě mít? Na to se nyní podíváme. 
NVIDIA Quadro RTX založené na čipech Turing nabídnou samy o sobě až 48 GB paměti na 384bitovém rozhraní a dvě spojené pomocí NVLink mohou vytvořit pool s 96 GB. Jeden paměťový čip tak má kapacitu 2 GB a jedna Quadro RTX jich tak ponese až 24. Budou se hodit vzhledem k tomu, že karty Quadro se zaměří na zpracování videa v rozlišeních do 8K, virtuální realitu či rozšířenou realitu a také umělou inteligenci, a to samozřejmě krom vykreslování grafiky pomocí rasterizace a nově i ray tracingu. 
 
 
Před pár lety to vypadalo, že příští hi-endové karty se budou spoléhat už na technologii HBM, na což vsadilo především AMD. Tehdy jsme ale ještě nevěděli, že GDDR5 či GDDR5X není konečná a že se chystají paměti GDDR6, které nabídnou nižší spotřebu a vyšší propustnost. AMD to loni schytalo za všechny, když si slízlo zhořklou smetanu v podobě problémů s pouzdřením HBM2 s čipy Vega, přičemž samotné paměti kvůli problémům při vývoji dorazily později, než měly a navíc s nižším než očekávaným výkonem. To NVIDIA využila HBM2 jen v naprostém hi-endu a dnes je jasné, že se jí vyplatilo zůstat u GDDRx. 
 
Ty mají dnes ostatně v podobě GDDR6 slušný výkon i pro nový hi-end, jak ukazují čipy Turing, přičemž Samsung dává k dispozici až 14 Gb/s paměti. To můžeme vynásobit se šířkou rozhraní a dojdeme k tomu, že na 336bitovém rozhraní dosáhneme propustnosti 672 GB/s. V případě standardního 256bitového rozhraní, které využívají karty kalibru GeForce GTX 1080 či 1070 to pak je 448 GB/s, což je propustnost na úrovni dnešní GTX 1080 Ti. GDDR6 ale mají výhled na brzké dosažení propustnosti 16 Gb/s na pin, což znamená už 512 GB/s. Aktuálně je však maximum na 56 GB/s na paměťový čip (šířka 32 pinů). 
 
Krom vyššího výkonu a zdvojnásobení kapacity oproti GDDR5 (8Gb/s) se dočkáme také o 35 % nižší spotřeby, a to především díky napájecímu napětí 1,35 V (dříve 1,55 V), které zase bylo umožněno výrobou pomocí technologie třídy 1Xnm. Čili nové paměti jsou nejen výrazně rychlejší a s vyšší kapacitou, ale také úspornější a umožní ušetřenou energii z celkového TBP (Total Board Power) poslat do GPU. 
 
Vypadá to, že 16Gb paměti od Samsungu na nových GeForce nenajdeme, pokud ovšem tyto karty nenabídnou celkem 16 GB paměti. V takovém případě by šlo využít osm 2GB čipů, každý po 32 pinech, což by nám dalo 256bitové rozhraní, takže to skutečně je možné. Ostatně se Samsung pochlubil také tím, že oproti 8Gb GDDR5 produkovaným procesem třídy 2Xnm dosahuje v případě 16Gb GDDR6 na 1Xnm procesu o 30 procent vyšší produktivity, takže to rozhodně nevypadá, že by měl mít s jejich výrobou potíže. Uvidíme v pondělí. 
 
Zdroj: Samsung


reklama