reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung se obává o dostatek výrobních kapacit, nemusí stačit pro telefony

1.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Samsung se obává o dostatek výrobních kapacit, nemusí stačit pro telefony
Nedávno se objevila zpráva o tom, že TSMC po dohodě s Tchaj-wanskou vládou bude při výrobě čipů hledět zvláště na potřeby výrobců automobilů a pokusí se zvýšit příslušné kapacity. Nyní můžeme o automotive mluvit znovu, ale ve spojení se Samsungem. 
TSMC nedávno uvedlo, že vyhradí část produkce pro čipy vyráběné pro potřeby výrobců automobilů, což bude zahrnovat především práci na zvýšení výtěžnosti danou využitím modernějších výrobních procesů, spíše než aby se zpracovávalo celkově více waferů. O automotive nyní přitom mluví také Samsung, jehož obavy zmiňuje server Financial Times (via Extremetech). 
 
 
Problém je prostě a jednoduše ten, že Samsung nemá dost výrobních kapacit na to, aby uspokojil všechny zájemce a jejich počet se přitom v poslední době zvedá. Výrobci automobilů prý spoléhali i na čínské výrobní kapacity, neboť obecně ani nepotřebují nejmodernější provozy a procesy. Jenomže čínské firmy nyní dusí obchodní válka s USA, a tak výrobci vozů lobbují u vlád příslušných zemí za to, aby jim byly zajištěny potřebné kapacity, které nyní zase začínají potřebovat. 
 
Vzhledem k celkové situaci na trhu s čipy a jejich výrobou není divu, že Samsung se chystá mohutně investovat. Dokonce ohlásil ještě vyšší výdaje než TSMC, jenomže ty na rozdíl od tchaj-wanské firmy padnou především na rozšíření kapacit pro výrobu pamětí (DRAM a NAND Flash), ostatně Samsung je světově největší výrobce těchto pamětí a výroba logických čipů pro něj představuje menší objem. 
 
Jde právě o kapacity pro výrobu logických čipů, o něž má Samsung obavy a dle něj může mocný automobilový průmysl se svým účinným lobbingem vytlačit z výrobních linek jiné sektory. Firma mluví konkrétně o tom, že nemusí být dost SoC či jiných čipů pro mobilní telefony. Dozvídáme se totiž, že samy vlády (především USA, Japonsko a EU) se obávají výrazného zpomalení automobilového průmyslu i vlivem nedostatku čipů, a tak nebývale tlačí na firmy jako TSMC a Samsung.
 
Nová auta se totiž dle FT začínají až překvapivě dobře prodávat a jejich výrobci potřebují zpět kapacity, jež v průběhu minulého roku opustili, jinak se může stát, že tento náznak růstu bude zaškrcen už v zárodku. Problém je ovšem ten, že dané kapacity v TSMC velice rády obsadily jiné firmy a ty nyní pochopitelně nechtějí ustoupit. Tento problém se tak už dávno netýká jen PC či moderních konzolí a výkonného moderního hardwaru. Jde o mnohem širší téma ovlivněné očekávaným zotavením světového obchodu z Covid-19 (pokud nastane) a negativními dopady jak samotné pandemie, tak i obchodní války mezi USA a Čínou, zatímco ve světě PC řešíme navíc ještě těžbu kryptoměn.  


reklama