reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung vypustí do světa SSD 860 QVO: 1 TB za 150 dolarů

28.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung vypustí do světa SSD 860 QVO: 1 TB za 150 dolarů
Samsung už dříve ohlásil nástup nových SSD 860 QVO, které mají nabídnout především příznový poměr kapacity a ceny. Nyní už je vypustil na trh a my se můžeme těšit třeba na 1TB model v ceně 150 dolarů. 
Samsung SSD 860 QVO může díky 64vrstvým pamětem s buňkami QLC snadno nabídnout až 4 TB celkové kapacity, ale především napomůže opět změnit náš náhled na to, jak vypadají cenově dostupná SSD. To jsme ostatně už řešili dříve
 
 
Nyní tato SSD už konečně přicházejí na trh a dá se říci, že nás v jejich případě už téměř nemusí zajímat výkon, a to především kvůli tomu, že jde o SSD pro rozhraní SATA 6 Gb/s. Pokud chceme výkonné SSD, je třeba se už porozhlédnout jinde, a to v případě PC především mezi modely s rozhraním M.2 a PCIe/NVMe. A vedle toho je jasné, že NAND Flash s buňkami QLC, či jak Samsung říká se 4bitovými MLC, nebudou výkonnostní přeborníci, a to především v zápisu. Sekvenční rychlost zápisu 520 MB/s tak určitě nebude dlouhodobě udržitelná a po vyčerpání SLC cache prudce klesne. 
 
Alespoň že tu máme také DRAM cache, a to v poměru 1GB DRAM na 1 TB NAND Flash, takže do úplného low-endu SSD 860 QVO rozhodně nepatří. Zajímavé také je, že Samsung už v tomto případě ani nenabízí model s nižší kapacitou než 1 TB.  
 
 
A pak tu máme téma výdrže, čili garantovaného počtu cyklu mazání a přepsání buněk. Ten je pro všechny modely stejný, takže pokud jde o 1 TB model, máme tu hodnotu TBW 360 TB, čili celkem 360 přepisů. To nakonec pro levné SSD není tak špatné a situace se zlepšuje společně s kapacitou. Však pokud počítáme s tím, že denně na SSD zapíšeme dejme tomu 40 GB, což je pro běžné PC spíše ještě velkorysý limit, dostaneme se v případě 1TB modelu na 25 let. Pak ani pouhých 360 celkových přepsání SSD nevypadá tak špatně. 
 
Jenomže je tu jako obvykle záruka, která je tříletá a po jejím uplynutí už nám záruka ohledně Total Bytes Written bude k ničemu. Takže abychom k limitu TBW dospěli zároveň s vypršením záruční lhůty, museli bychom na 1TB 860 QVO zapisovat kolem 330 GB dat denně, čili celou třetinu celkové kapacity. Z toho vyplývá, že TBW je stejně jen takový orientační údaj, který drtivou většinu lidí nemusí zajímat. 
 
Samsung 860 QVO budou reálně k dispozici od prosince a výrobce prozradil, že cena bude začínat na 150 dolarech za 1TB model. 
 
Zdroj: Samsung


reklama