reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD s buňkami QLC nastupují, změní naše počítače?

22.11.2018, Jan Vítek, aktualita
SSD s buňkami QLC nastupují, změní naše počítače?
Můžeme se těšit na to, že ceny SSD, respektive cena za gigabajt v případě SSD, půjde v příštím roce výrazně dolů, ale ani aktuální ceny už nejsou špatné. Změní se tím naše počítače a zmizí z nich pevné disky?
Samsung SSD 860 QVO už byl představen jako model využívající 1Tb čipy tvořené 64 vrstvami buněk QLC. Do nich se dokáží zapsat čtyři bity na rozdíl od třech v dnes již běžných buňkách TLC. My přitom můžeme očekávat, že v příštím roce už ve velkém nastoupí 96vrstvé paměti, což kapacitu čipů NAND Flash s QLC buňkami navýší ještě o polovinu. 
 
 
Nyní pomalu přichází na trh SSD 860 QVO od Samsungu, které se už objevuje v nabídkách prvních západních obchodů s cenami, které jsou srovnatelné s tím nejlevnějším na našem trhu. Ty naše obchody ho zatím nemají, ale díky srovnávacím serverům se můžeme podívat na to, že nejlevnějším 1TB SSD v českých obchodech je nejspíše model ADATA SU800. Ten se dá sehnat již za cca 3400 Kč (verze pro M.2 SATA), což představuje velice slušný sešup od původní ceny kolem 10.000 Kč. Alespoň se firmy mohou vytahovat "náhlými" slevami. Samsung 860 QVO v 1TB verzi má být k dispozici za cca 3600 Kč s daní, alespoň dle dostupných cen v eurech. 
 
S konečným hodnocením cen bude ale třeba počkat na to, až se nová SSD s buňkami QLC zabydlí na našem trhu, ale vypadá to, že brzy si budeme moci za rozumné peníze kupovat SSD i namísto pevných disků. Pak by naše běžná PC mohla vypadat tak, že pro systém a horká data se využije rychlé SSD pro PCIe a NVMe, zatímco pro ostatní lokální data postačí třeba právě 1TB SSD s cenou kolem tří a půl tisíc (a v příštím roce možná už třeba jen za dva tisíce). A pokud bude někdo potřebovat vysokokapacitní úložiště, může to řešit pomocí externího diskového pole/NAS.
 
Takový scénář lze předpokládat ještě z jednoho důvodu. Technologie QLC buněk nedokáže zajistit rychlý zápis a taková SSD musí opravdu značně spoléhat na SLC cache. Pokud ta dojde, může se rychlost zápisu dostat v podstatě na úroveň pevných disků, ale to v případě 860 QVO ukáží až testy. Vedle toho je tu i otázka výdrže, neboli počtu mazacích a zapisovacích cyklů, v čemž by QLC buňky měly být logicky ještě výrazně horší než TLC. Taková SSD se tak z těchto důvodů moc nehodí pro operační systém či aplikace pracující s velkými objemy dat, takže zbývá vedlejší kolej, alespoň pokud jde o výkonnější sestavy a ne ty, jejichž majitel koupí QLC SSD pro operační systém dal vale pevnému disku. 
 
Kdo nové SSD nutně nepotřebuje, ten může v klidu vyčkávat a sledovat ceny. Očekává se, že je z našeho pohledu ovlivní jednak nové technologie a pak také nadprodukce vzniklá mohutnými investicemi řady firem na jedné straně a problémy s odbytem kvůli špatné kondici Intelu na straně druhé. 
 


reklama