reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung vytvořil 1TB SSD v jednom malém pouzdře

31.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Samsung vytvořil 1TB SSD v jednom malém pouzdře
Samsung přináší na trh nové SSD, které je tvořeno pouze malým pouzdrem o rozměrech 11,5 x 13 mm. V něm najdeme celkem 1 TB paměti NAND Flash a také příslušný SSD kontroler, takže jde o celkové a samostatné řešení. 
Samsung Electronics si tak připravil další model do již známé skupiny SSD tvořených jedním čipem, respektive přesněji jedním pouzdem, a to konkrétně ve formátu embedded Universal Flash Storage (eUFS) 2.1. Díky tomu se tak tento produkt bude hodit především do mobilních zařízení, ovšem podobné produkty nabízí třeba i Toshiba, která nedávno uvedla na trh SSD BG4. To si můžeme namontovat do jakéhokoliv počítače s příslušným slotem M.2 s podporou PCIe. 
 
 
Samsung navazuje na své předchozí eUFS, které odstartoval před čtyřmi lety 128GB modelem a nyní tedy přichází další s kapacitou 1 TB, který jen dokazuje, že nejen s ohledem na kapacitu paměti RAM se dnešní mobilní zařízení dokáží přiblížit i desktopovým počítačům. Srovnání to však není zcela férové, protože v tomto případě srovnáváme vcelku běžný desktop s tím nejlepším, co nabízí mobilní technologie a samozřejmě není problém si složit takový počítač, na jehož kapacitu RAM a SSD/HDD by žádný mobil nedosáhl. 
 
Jak už bylo uvedeno, pouzdro eUFS má v tomto případě rozměry 11,5 x 13 mm a navyšuje kapacitu předchozí 512GB verze na dvojnásobek, a to kombinací 16 vrstev pamětí Samsung V-NAND s kapacitou 512 Gb. Samsung se také chlubí slušným výkonem, a sice přenosovou rychlostí až 1000 MB/s a oproti 512GB verzi se také o 38 procent zvedl výkon v náhodném zápisu na 58.000 IOPS. 
 
 
Nové 512Gb paměti V-NAND také čeká výrazné navýšení produkce v průběhu první poloviny tohoto roku a firma očekává, že o její 1TB eUFS bude silný zájem. 
 


reklama