reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate a Toshiba rovněž nejsou bez viny, také zatajovali SMR ve svých HDD

17.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Seagate a Toshiba rovněž nejsou bez viny, také zatajovali SMR ve svých HDD
Rozběhla se nám tu malá "HDDgate", čili aféra týkající se zatajování technologie Shingled Magnetic Recording v pevných discích. Ukázalo se, že se netýká jen firmy Western Digital, ale ještě i zbývajících výrobců Seagate a Toshiba.
Nezbyl nám tu tak už žádný aktivní výrobce pevných disků, kterého se to celé zatím nedotklo. Na trhu už totiž dnes figurují pouze firmy Toshiba, Seagate a WD a právě řadu WD Red jsme probírali minule, zatímco dnes přišel čas na Seagate a jeho Barracudy a také na Toshibu. 
 
 
Ty ty mohou využívat technologii SMR, o niž v podstatě nikdo dobrovolně nestojí a obecně je brána jako nutné zlo pro navyšování kapacity. Jak se ale ukázalo v případě firmy WD, používána je i třeba u 2TB disků, kde to opravdu není nutné jako u disků s vysokými kapacitami a pokud výrobce o SMR či DMSMR neinformuje, zákazníka to může plným právem naštvat. Zvláště pak když od svého disku optimalizovaného pro NAS očekává slušný výkon. 
 
Nyní se od Blocks & Files dozvídáme, že problém s neoznačováním SMR disků je rozšířený více, než by se dalo čekat a týká se tak i firmy Seagate a přinejmenším pak její 8TB Barracudy ST8000DM004 a 5TB Barracudy ST5000DM000. Tyto disky jsou zaměřeny na domácí servery, DAS a desktopové počítače.
 
Seagate přitom udává, že jeho řady Archive a Exos využívají technologii SMR, i když tím se zrovna nechlubí mezi hlavními údaji a informace o tom je obsažena až v detailním popisu v datasheetech. Nicméně právě u některých disků řad Archive a Exos by se SMR dala očekávat, pokud jde zrovna o disky určené pro tzv. cold storage, čili ukládání velice zřídka vyžadovaných či pozměňovaných dat. 
 
Toshiba se už také sama přiznala k využití technologie SMR v discích, které to nemají uvedeno ve svých specifikacích. Jde o 2,5" řadu MQ04 a 3,5" DT02 (všechny modely), které mají využívat tzv. managed SMR. To znamená, že zpočátku uplatňují klasický záznam a na SMR přejdou v případě, že vyhrazené místo na plotnách začne docházet, čili klasickou záznamovou technologii využívají podobně jako SSD mají SLC cache pro rychlý zápis. Dále pak jde ještě o 4TB a 6TB model řady P300.
 
Takže je to jasné, skryté využívání technologie SMR v různých diskových řadách je již zavedená praxe u všech aktuálních výrobců disků.  


reklama