reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate vytvořil "RAID 0" v rámci pouze jednoho disku

19.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Seagate vytvořil "RAID 0" v rámci pouze jednoho disku
Společnost Seagate se rozhodla zvýšit výkon v rámci jednotlivých pevných disků, a to navenek velice jednoduchým způsobem, který částečně řeší klasické omezení těchto záznamových zařízení. Dá se říci, že Seagate vytvořil RAID 0 v jednom disku. 
To je pochopitelně třeba brát s nadsázkou, neboť technologie RAID 0 se od novinky firmy Seagate liší, ale jistá podoba tu je. Předem je třeba říci, že Seagate je aktuálně jako výrobce pevných disků v nevýhodě, a to zvláště oproti takovému Western Digital. Právě ten už má nově zajištěno prodloužení dlouhodobé spolupráce s Toshibou, z čehož kouká přístup k moderním pamětem NAND Flash či k budoucím elektronickým pamětem. Seagate se ničím takovým pochlubit nemůže a musí spoléhat na vlastní technologie a především pevné disky. 
 
Seagate tak už pomalu chystá pro konečné vypuštění na trh disky založené na technologii HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) a slibuje dosažení kapacity 20 TB do roku 2020. To však už nevypadá tak úžasně jako kdysi, však dnes už máme na trhu 14TB disky, které navíc ani nepotřebují problematický záznam SMR. Na druhou stranu, HAMR má mít potenciál dosáhnout ještě mnohem vyšších kapacit. 
 
 
Pevné disky ale stále nabízí oproti NAND Flash nepřekonatelný poměr kapacity a ceny, i když bitvu o výkon už dávno ztratily. Nicméně právě na to se Seagate zaměřil, a to prostě tak, že přepracoval manipulaci s rameny nesoucími čtecí a záznamové hlavy. Klasický design pevného disku je ten, že všechna tato ramena jsou pevně spojena, takže v jeden čas může být aktivní pouze čtecí, či záznamová hlava pouze na jednom z nich. Seagate tento systém přepracoval tak, že tu máme ne jednu, ale dvě skupiny ramen ovládaných naprosto nezávisle, takže aktivní mohou být najednou dvě hlavy. Svým způsobem tak jde o RAID 0 v rámci jednoho disku. 
 
Seagate se dle všeho zatím ještě chystá tuto technologii nasadit v praxi a uvádí, že bude možné na ní založit disky pro rozhraní SATA, SAS i NVMe. Otázka je, jakým způsobem využije spolupráci dvou skupin ramen, přičemž nasnadě je právě způsob zapisování na způsob RAID 0, kdy bude tok dat rozdělen na dva proudy a ty budou zapisovány současně na různé plotny. To by mělo potenciál zdvojnásobit paměťovou propustnost, alespoň co se týče sekvenčních operací. Takový způsoby by navíc v podstatě ani nezvyšoval riziko ztráty dat v rámci jednoho disku.
 
Nakonec se dá uvažovat i o tom, že v budoucnu by mohlo být nezávislých skupin ramen i více, nebo rovnou každé z nich se všemi důsledky na výkon (pokud jich disk ponese dost), ale o tom už Seagate vůbec nemluví, stejně jako o tom, kdy nasadí v praxi tuto novinku. Nabízí nám pouze neurčitou frázi "již brzy..."
 
Zdroj: Seagate


reklama