Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba se usmířila s WD a prodlouží spolupráci

13.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Toshiba se usmířila s WD a prodlouží spolupráci
Pro společnost Toshiba byl letošní rok velice divoký. My jsme sledovali především osudy Toshiba Memory Corporation, se kterou to vypadalo všelijak a v posledních měsících se dokonce rozhádala se svým partnerem, firmou WD. 
Závěr roku však přináší usmíření mezi Toshiba Memory Corporation (TMC) a Western Digital Corporation (WDC), kteréžto firmy ještě nedávno výhružně chrastily právnickými zbraněmi. Nyní však už vydaly společné prohlášení, že své neshody vyřešily a navíc se rozhodly posílit svou spolupráci. To bude jistě lepší než hrozící soudní bitva. 
 
 
V rámci nové dohody budou TMC a WDC spolupracovat na budoucích investicích do výroby počítačových pamětí, a to především NAND Flash a konkrétně pak moderních BiCS Flash, jak Toshiba nazývá svou verzi 3D pamětí. Tyto investice se budou týkat zvláště továrny Fab 6, která je právě ve výstavbě v japonském Yokkaichi. Už v příštím roce se v ní začnou vyrábět právě paměti BiCS Flash, což by mělo svou měrou přispět k uvolnění situace na trhu s těmito paměťmi. O tom shodou okolností předevčírem informoval server Digitimes
 
Navíc tu máme naplánovanou další továrnu, která bude postavena opět v Japonsku, a to v Iwate. Na tom se bude WDC také výrazně podílet, a to samozřejmě finančně, neboť právě peníze jsou aktuálně to, co Toshibu tíží nejvíce. Hrozilo totiž, že kvůli problémům mateřské firmy se bude muset TMC prodat, což by mohlo být viděno jen jako krátkodobé řešení vzhledem k tomu, že Toshiba by se tím zbavila slepice snášející zlatá vejce. Jak tedy toto dopadlo?
 
WDC nakonec souhlasilo s prodejem TMC firmou Toshiba, které tak přejde pod K.K. Pangea, nově vytvořenou akviziční společnost ovládanou konsorciem firem pod vedením Bain Capital. Právě o tom se zmiňovala zpráva z poloviny září. Všechny strany se dohodly na vzájemné ochraně svých aktiv a duševního vlastnictví. CEO Toshiby tuto dohodu označil za výhodnou pro všechny účastnivší se strany a že celá transakce bude dokončena do března 2018. Čili TMC se opravdu prodá, i když ne firmě WDC, ovšem ta bude nadále působit jako partner. 
 
Šéf společnosti WDC zase uvedl, že jeho cílem bylo ochránit zájmy své firmy a jejích investorů v podniku společně vlastněném s Toshibou, což nová dohoda umožnila a poděkoval jeho zaměstnancům, kteří v průběhu posledních složitých měsíců nepřetržitě pracovali s vidinou dlouhodobých cílů.  
 
Dále se dozvíme, že TMC a WDC prodlouží svou spolupráci v rámci podniků se společnou majetkovou účastí. Jde o Flash Alliance prodlouženou do konce roku 2029 a Flash Forward do konce 2027. 
 
Zdroj: TZ Toshiba