reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéf NASA: bez politiků bychom už byli na Marsu

16.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Šéf NASA: bez politiků bychom už byli na Marsu
NASA slaví 50 let od přistání prvních lidí na Měsíci, ovšem tomuto tématu se nechceme věnovat, neboť připomínky této události na nás prší ze všech stran. Podívejme se spíše na přítomnost a do budoucnosti, jako ji vidí šéf americké agentury.
Jim Bridenstine se objevil ve Face The Nation a dostal několik otázek o tom, jak se bude vyvíjet vesmírný program agentury NASA. Přišla samozřejmě řeč na Měsíc, který je pro NASA staronovým cílem a ten dle Bridenstina ohrožují možné problémy ze dvou oblastí. Jedna je technická a druhá politická a šéf NASA k ní uvedl, že pokud by politika ve vesmírném programu nehrála roli, Američané by se už dávno na Měsíc vrátili a upřímně věří tomu, že by byli i na Marsu. 
 
 
Ostatně se dá říci, že právě dosažení Měsíce zařídila právě i politika 60. let, která hrála vesmírnému programu do karet. Kennedyho administrativa našla pro NASA dost zdrojů na to, aby se mohl rychle vyvinout program Apollo, přičemž od těch dob je rozpočet agentury postupně seškrtáván z až 4,4 % federálního rozpočtu na méně než půl procenta. To je ale samozřejmě zavádějící údaj, protože záleží právě na velikosti rozpočtu, z nějž se ukrajuje (a jeho hodnota je dnes mnohem vyšší), ovšem na druhou stranu i na tom, za co všechno NASA své peníze utrácí. Dá se říci, že v 60. letech nebylo v běhu ani zdaleka tolik misí a tolik zařízení, co dnes a celá NASA se v podstatě soustředila na jeden hlavní cíl. 
 
Je celkem jasné, co měl Bridenstine na mysli. Trumpova administrativa ohlásila velký návrat na Měsíc, ovšem za několik let může přijít prezident, který bude mít jiné představy. Něco jiného je pak rozpočet, který k tomu všemu bude zapotřebí. Dobrá zpráva je, že ten se má v příštích letech postupně zvyšovat z 19,5 miliard na 23 miliard dolarů pro rok 2021. Bude to však stačit?
 
Finance jsou tak součástí politických rizik, a Bridenstine to dokládá i svým rozhovorem s Donaldem Trumpem. Ten nedávno uvedl, že by se neměl moc řešit Měsíc, ale spíše Mars jako hlavní cíl. Bridenstine se poté s prezidentem spojil, aby zjistil, jak to skutečně vidí. Trump dle něj správně chápe to, že NASA musí nejdříve na Měsíc, aby pak mohla pokračovat k Marsu. Ten je ale pro něj spíše cíl pro aktuální generaci Američanů, aby ta zažila svůj úspěch spočívající v zabodnutí americké vlajky do jeho půdy. Z toho je patrné, že pro Trumpa je to především politický cíl a záměr. 
 
Ještě před Marsem se ale NASA musí naučit, jak dlouhodobě přežít dál od Země a k tomu jí poslouží právě Měsíc. Až poté může pokukovat po cizí planetě a celkově získat přístup do hlubin Slunečního systému, dodal Bridenstine. 
 
Zdroj: TweakTown


reklama