reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Server s 10nm Ice Lake-SP spatřen s osmi Ampere A100

10.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Server s 10nm Ice Lake-SP spatřen s osmi Ampere A100
Dnes se můžeme pokochat i zbrusu novým serverem, který je založen na dvou paticích pro procesory Intel Ice Lake-SP, čili 10nm Xeony a vedle toho nese rovnou osm karet s čipy NVIDIA Ampere A100. 
Máme tu tak nejmodernější serverový hardware firem Intel a NVIDIA, přičemž zveřejněný snímek ukazuje právě část s osmi GPU NVIDIA A100 generace Ampere, která kolem sebe mají osázeny paměti HBM2. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Jedná se o zařízení od společnosti Inspur Systems, výrobce datacentrových a cloudových serverů, která nabídne i modely obsahující vedle Xeonů generace Ice Lake-SP až 16 NVIDIA A100, takže tyto systémy můžeme vidět i jako alternativu pro nové servery DGX A100 od samotné NVIDIE, na nichž namísto procesorů Intel nalezneme serverové EPYC od AMD. 
 
 
Společnost Inspur představila zatím tři modely založené na platformě Intel Whitley s Ice Lake-SP, které se od sebe výrazně liší v rámci konfigurace. Jako ten nejlepší model se ukazuje NF5888M6, který slibuje výkon až 40 PetaOps a využívá dva Ice Lake-SP a dvě desky HGX A100 po osmi GPU NVIDIA A100. Dále tu máme 32 slotů DIMM pro DDR4 s kapacitou až 4 TB, osm 2,5" pozic a dva sloty M.2 NVMe. Propojení je realizováno pomocí OCP 3.0 a osmi 200GbE Infiniband a počítá se s 12kW napájením. 
 
Vypadá to tak, že vedle mobilních procesorů Tiger Lake jsou za rohem také serverové Ice Lake, jejichž nástup lze očekávat někdy ve třetím čtvrtletí. Intel má pro jejich výrobu využít svůj proces 10nm+ s jádry Sunny Cove a ze starších informací víme o maximálním počtu 28 fyzických jader.
 
 
Ovšem dle starší prezentace firmy Asus by nakonec mohlo jít i o 38jádrové procesory. Počítat pak můžeme s podporou sběrnice PCIe 4.0 se 64 linkami na CPU a osmikanálového zapojení pamětí DDR4 na 3200 MHz (efektivně).  


reklama