reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Serverové EPYC slaví rok, co mají za sebou?

21.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Serverové EPYC slaví rok, co mají za sebou?
Společnost AMD má už rok na trhu své serverové procesory EPYC, kterými zaútočila na konkurenční Xeony. Nyní doufá, že s touto i příští generací brzy získá výrazný podíl na trhu, který v podstatě celý ztratila. 
AMD bylo na serverovém trhu relativně úspěšné v době Opteronů, ale za nějakých deset let dokázalo v podstatě celý svůj podíl ztratit právě v prospěch Intelu. Právě na serverovém trhu se bude lámat chleba, neboť ten na rozdíl od klientského výrazně roste, což je tak v kombinaci s vysokými cenami serverových procesorů i s jejich maržemi mnohem zajímavější oblast. 
 
 
AMD už v minulém roce několikrát ohlásilo, že se mu podařilo své procesory udat u řady firem a jejích produktů. Konkrétně jde o společnosti jako Dell, Yahoo Japan, Baidu či Microsoft, takže žádní malí hráči. AMD tak už spolupracuje se dvěma společnostmi z "velké osmičky" výrobců datových center, což jsou tedy konkrétně firmy Google, Amazon, Microsoft, Facebook, Baidu, Alibaba, Tencent a China Mobile. 
 
Serverový trh se přitom vyznačuje velkou setrvačností, což znamená, že firmy obvykle neskočí po novém hardwaru hned jak se objeví. Navazují se dlouhodobé spolupráce a o to úctyhodnější je nástup procesorů EPYC. Však AMD představilo v minulosti své první procesory pro datová centra (Athlon) v roce 2001 a ty se začaly reálně využívat až o čtyři roky později. Nyní má AMD dle staršího odhadu své šéfky výhled na to, aby si už letos přisvojilo 4 až 6 procent trhu a CEO Intelu Brian Krzanich se netají tím, že si dal za cíl udržet AMD pod 15 až 20 procenty. Intel tak jednoznačně počítá s tím, že vůči AMD ztratí významnou část serverového trhu. 
 
Procesory EPYC jsou složeny ze čtyř čipů Zeppelin, kde hraje důležitou roli propojující sběrnice Infinity Fabric i celá síť 1300 senzorů, které monitorují práci a stav procesoru. Ten si dle jejich informací o teplotě, taktu, napětí i spotřebě řídí svou práci, a sice pomocí nastavení nejnižšího nutného napětí pro efektivní běh. Využívá k tomu kondenzátory MIM (Metal-Insulator-Metal) pro překonání krátkodobých poklesů napětí a navýšení poměru výkonu a spotřeby. EPYC také používají algoritmy, které zjišťují zda nějaká úloha nebyla zpracována neefektivně, čili například dříve, než byly její výsledky potřeba, což jen zbytečně plýtvá prostředky jejím zpracováním při maximální spotřebě. AMD zkrátka udělalo obrovský kus práce při optimalizaci vícejádrových procesorů i při vývoji technologií pro zdánlivě jednoduché propojení samostatných čipů, které mohou pracovat v široké škále spotřeby/výdeje tepla. Například nominálně 180W čipy může zákazník provozovat na TDP 165 W, nebo naopak na 200 W. 
 
 
V příštím roce už nastoupí 7nm procesory EPYC, neboť 12nm generaci se AMD chystá v jejich případě přeskočit. My jsme zvědaví především na to, jak bude reagovat Intel, který aktuálně stále sází na výrobu velkých monolitických procesorů s až 28 jádry. Osobně bych se nedivil, kdyby se už dávno a nyní s nejvyšší prioritou pracovalo na vývoji vícečipových procesorů propojených pomocí technologie EMIB. Ostatně už dlouho není žádné tajemství, že s výrobou podobných produktů Intel počítá. 
 
Zdroj: ZDNet


reklama