reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle nabídne třílitrové PC s místem pro grafiku

17.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Shuttle nabídne třílitrové PC s místem pro grafiku
Shuttle je známý výrobce malých počítačů a především tzv. systémů barebone, které si můžeme sami snadno dotvořit pomocí běžně dostupných komponent. To platí i pro malý model XH110G, který má místo pro grafickou kartu. 
Shuttle XH110G je malý barebone s objemu pouhých tří litrů, ale i jako takový má k dispozici slot PCI Express 3.0 x16, do nějž se vejde i slušně výkonná grafická karta. Jde přitom o počítač s rozměry pouze 25 x 20 x 7,85 cm, takže je zřejmé, že GeForce GTX 1080 Ti a ani Radeon RX Vega se dovnitř neschová. Místo je pro kratší a především jednoslotovou kartu, což může být třeba na jedné fotografii zobrazená GeForce GTX 1050 Ti od Inno3D nebo nějaká jiná.
 
 
Tento počítač je také založen na procesorech Intel Core generace Kaby Lake a základní desce s čipsetem Intel H110. Právě díky provedenému chlazení procesoru se hned nad desku vejde grafika, přičemž toho chlazení používá heatpipe vedoucí teplo do bočního chladiče s ventilátory. Využít přitom můžeme desktopový procesor do patice LGA 1151, a to s TDP až 65 W, což čítá i většinu Core i7. 
 
Do slotů SO-DIMM pak můžeme nainstalovat moduly DDR4 s až 32 GB kapacity a pak tu máme ještě dva sloty M.2, ovšem pouze do jednoho se vejde 80mm karta a do druhého pouze 30mm a pak je k dispozici ještě samostatně přístupná pozice pro jedno 2,5" zařízení s rozhraním SATA. Bude tak možné nainstalovat M.2 SSD se systémem a SATA pozici využít pro mobilní pevný disk, neboť ty dnes už nabízí velice slušné kapacity. 
 
Pozice 2,5" zařízení má mít vedle sebe také klasický USB port, do nějž půjde schovat třeba flash disk nebo spíše Wi-Fi modul. Přední a zadní strana počítače pak nabídne audio konektory, 1x HDMI, 1x D-Sub, 2x USB 3.0, 6x USB 2.0 a Gigabit Ethernet.
 
S pomoví XH110G si tak můžeme vytvořit velice malý počítač, jenž zvládne i moderní AAA hry díky kompatibilitě s Core i7, až 32 GB DDR4 RAM a grafikou NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti. Ten si budeme moci díky VESA namontovat třeba na zadní stranu monitoru. Zbývá dodat, že energii k tomu dodá samostatný adaptér s výkonem 180 W a doporučená cena tohoto barebone je 231 eur bez daně. 

reklama