reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SiFive už mluví o 128jádrových výkonných SoC RISC-V

25.10.2021, Jan Vítek, aktualita
SiFive už mluví o 128jádrových výkonných SoC RISC-V
SiFive stojí v popředí vývoje procesorů či obecně SoC založených na architektuře RISC-V a postupuje velice rychle dopředu. Už nyní se totiž chlubí výkonnými čipy se 128 jádry, které se dají srovnávat s Intel Rocket Lake či ARM Cortex-A78.
Společnost SiFive se dle nejnovějších zpráv nejspíše nestane součástí Intelu, i když prý má vzhledem k plánované expanzi zájem o nového majitele, který by měl dost financí na další rozvoj. Alternativou je pak prvotní emise akcií, čili vstup na burzu. 
 
 
Společnost SiFive se náhle objevila v roce 2016, neboť do té doby se vyvíjela v klidu a potichu strana zájmu médií. Tehdy tvořila na architektuře RISC-V jen jednoduché mikrokontrolery a malá procesorová jádra, ale v roce 2018 už její čipy Freedom U540 na deskách HiFive Unleashed zvládly provozovat OS Linux a nyní se SiFive chlubí novou generací, která již má tvořit výkonnostní alternativu i pro Intel Rocket Lake či ARM Cortex-A78 (srovnání výkonu jednotlivých jader), čili vývoj je to velice rychlý a navíc zřejmě nabírá na obrátkách. 
 
James Prior ze SiFive ještě prozradil, že nová jádra vycházejí ze staršího designu Performance P550 jsou po všech směrech výkonnější, takže i my můžeme stavět na tom, co víme o P550
 
P550 jsou procesorová jádra vycházející ze 64bitové mikroarchitektury U84 se 13stupňovými out-of-order pipeline vytvořená pro nasazení ve vícejádrových SoC. Jádra jsou vybavena FP jednotkou, vlastní 32kB L1 cache, respektive jednou 32kB datovou a další 32kB instrukční plus 256kB L2 cache a čtyři jádra mohou tvořit jeden komplex se sdílenou L3 cache se 4 MB. 
 
 
Dozvídáme se také že jedno takové jádro tvořené 7nm procesem má velikost 0,23 mma dokáže pracovat na taktu 2,4 GHz. Dle testů SPECINt 2006 dosahuje skóre 8,65 bodu na GHz, což je už srovnatelné s aktuálními jádry ARM a x86, ovšem co se týče poměru výkonu na plochu čipu, zde se SiFive chlubí tím, že už P550 jsou na tom třikrát lépe než Cortex-A75.
 
 
Nová SoC tak mají obsahovat ještě výkonnější čipy než P550 a ty navíc mohou v jednom kusu křemíku škálovat až na počet 128. Mimo jiné budou mít i vyšší kapacitu L1 cache, a sice až 128 kB, dále až 2 MB L2 cache na jádro a tvořit budou 16jádrové komplexy se 16 MB L3 cache. Takové jádro bude dle SiFive asi o polovinu výkonnější než P550 a chystáno je na příští rok, přičemž zákazníci budou mít k dispozici také testovací verze na FPGA čipech.  


reklama