reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix snižuje kapitálové náklady, o růstu cen NAND a DRAM mluví s opatrností

4.2.2020, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix snižuje kapitálové náklady, o růstu cen NAND a DRAM mluví s opatrností
Společnost SK Hynix spoléhající se především na trh s paměťmi NAND Flash a DRAM v minulém roce zaznamenala obrovský propad tržeb a zvláště zisku. Na něj bude letos reagovat mimo jiné i snížením kapitálových nákladů. 
Finanční výsledky firmy SK Hynix tak nebyly pro investory zrovna potěšující. I když tržby za 2019 meziročně klesly "jen" o třetinu, kvůli snižování cen pamětí šly dolů také marže, a to z více než 50 na pouhých 10 procent. Ve výsledku tak šel dolů i čistý zisk, a to o 87 procent a nelze se divit, že firma na to reaguje právě snižováním kapitálových nákladů. Za celý minulý rok je přitom sice ještě v zisku, ale pokud jde o poslední kvartál, v něm se už propadla do ztráty. 
 
 
SK Hynix také jen s opatrností mluví o oživení na trhu s DRAM a NAND, kde by měl růst poptávky přinést i zvyšující se ceny, a právě proto bude firma opatrná i s ohledem na investice. Nicméně zároveň nechce brzdit adopci nových technologií, právě naopak, chce ji akcelerovat a co nejdříve na trh přinést nové generace svých produktů. 
 
Už v minulém roce přitom SK Hynix snížil své kapitálové náklady (CapEx) o celou čtvrtinu, ovšem i tak šlo o velice vysokou sumu kolem 10,6 miliard dolarů. Nyní bude tato suma pro aktuální rok ještě snížena, ovšem o kolik, to firma zatím není připravena sdělit, ale zástupci mluví o podstatném snížení. 
 
Nyní se chce zaměřit především na rozjetí výroby pamětí DRAM pomocí 1y technologií, což obvykle znamená rozlišení přibližně kolem 15 nm. Vedle toho pak chce navýšit produkci 96 a 128vrstvých pamětí 3D NAND Flash a v rámci továrny M10 konvertovat linky pro výrobu pamětí DRAM na výrobu obrazových senzorů CMOS. Pro tento rok je také ještě v plánu převod 2D NAND kapacit na 3D a na jeho konci má být počet zpracovávaných waferů pro DRAM a NAND obecně nižší než na jeho začátku. To ale neznamená, že SK Hynix vyrobí paměti s celkově nižší kapacitou, zvláště když chce urychlit přechod na nové technologie, které obvykle přinášejí i vyšší paměťovou hustotu. Co ale chce firma snížit, jsou finanční náklady v poměru ke kapacitě pamětí. 
 
Konkrétnější údaje mluví o výrobě 1y DRAM, jejichž podíl na všech Hynixem vytvořených DRAM má ke konci roku činit asi 40 procent. V případě 96vrstvých 3D NAND to má být více než polovina z celkové kapacity, ovšem už během první poloviny roku. Vedle toho chce SK Hynix "aktivně reagovat" na poptávku a nové trhy s LPDDR5, GDDR6 a HBM2E. Chce také prodávat více vlastních SSD pro datová centra a do konce roku také odstartovat produkci 128vrstvých 3D NAND Flash a 1z DRAM. Půjde tak o třetí generaci DRAM založených na procesu 10nm třídy, čili rozlišení se zde už bude blížit oné hranici 10 nm. 
 


reklama