reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smazáním účtu na Facebooku přijdeme i o zakoupené tituly pro Oculus

27.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Smazáním účtu na Facebooku přijdeme i o zakoupené tituly pro Oculus
Bylo zřejmé, že Facebook se bude snažit udělat z headsetů Oculus platformu navázanou na svou sociální síť. Nakonec se ale rozhodl, že toto provázání bude absolutní a že to pro majitelé headsetů bude znamenat závislost na účtu Facebooku. 
Dozvídáme se tak, že pokud se někdo rozhodne zrušit si svůj účet na Facebooku, automaticky a bez debat to bude znamenat i to, že zmizí jeho profil pro Oculus a s ním i veškeré digitální zboží včetně her, uložené pozice, zkrátka všechno. Messenger si ale můžeme ponechat.
 
 
Facebook tak ze zákazníků, kteří si koupili headset Oculus, tak v podstatě udělal své vazaly, kteří si jistě moc dobře rozmyslí, zda svůj účet na sociální platformě Facebooku zruší. Pokud se jim to nelíbí, mají právo firmu žalovat, i když dle podmínek firmy Oculus se zřekli práva na to, aby se účastnili hromadné žaloby. U soudu se můžeme bránit jen sami za sebe, nicméně na Discordu už byla zřízena skupina, které jde právě o možnost podání hromadné žaloby na Facebook/Oculus.
 
 
Společnost Facebook tak jednak nutí majitelům headsetů Oculus provázaný účet se svou sociální sítí a snaží se i omezovat jejich možnosti, jak se bránit. Toto jednání se už dříve začalo zajídat i samotnému zakladateli firmy Oculus. Palmer Luckey tak nabízí 5000 dolarů odměny pro toho, kdo dokáže připravit příslušný jailbreak a osvobodit jím majitele headsetu Quest 2. 
 
K tomu se přidal i inženýr Mozilly Robert Long, který nabízí za stejnou věc dalších 5000 dolarů a už v srpnu také prohlásil, že přestává s vývojem VR projektů pro celou platformu Oculus, a to včetně WebXR. 
 
Nakonec to všechno ale bude stejně záviset na samotných zákaznících, z nichž mnozí jistě nad provázaností účtů Facebook a Oculus jen mávnou rukou s tím, že Facebook už stejně dávno využívají a nehodlají jej rušit. Rozhodně by ale měli vědět alespoň o tom, do čeho se koupí headsetu Oculus vůbec pouští. 
 


reklama