reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solární panel ROSA se nesbalil a musel být odhozen od ISS

28.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Solární panel ROSA se nesbalil a musel být odhozen od ISS
Rozbalovací solární panel ROSA (Roll Out Solar Array), který byl testován na ISS, byl nedávno úspěšně rozbalen. Jenomže to byla pouze polovina úspěchu a NASA chtěla poté vyzkoušet, zda se dokáže také opětovně sbalit. 
Mohlo by se zdát, že tato technologie není až tak složitá na to, aby se muselo složitě testovat, zda dokážeme vyrobit mechanismus pro roletové sbalení flexibilního solárního panelu. Jenomže jde o technologii určenou pro použití ve vesmíru, kde musí vydržet extrémní teploty i divoké vibrace při startu rakety a v případě ROSA (Roll Out Solar Array) se evidentně něco pokazilo. 
 
Akorát před týdnem jsme psali o tom, že testovací solární panel ROSA přichycený na Canadarm se dokázal úspěšně rozbalit, ovšem součástí testu bylo také to, zda se bude moci opět sbalit. Jde totiž o to, že jednak může být vynášen do vesmíru ve sbaleném stavu, což ušetří prostor a umožní nasazení celkově větších panelů a pak je důležité i to, aby se mohl v případě potřeby sbalit, což poslouží k lepší manévrovatelnosti sond nebo různých vozítek, která přijdou po aktuálních roverech jako Curiosity. 
 

ROSA se tak dokázala v pořádku a celá rozbalit, ovšem pozemní tým pak nebyl schopen donutit panel se opět sbalit, aby mohl být zase uložen na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. 
 
Video tak ukazuje, jak byla ROSA odhozena pryč a NASA k tomu prohlásila, že nebude představovat žádné nebezpečí pro samotnou ISS ani pro jiná zařízení ve vesmíru. Původně ale měla letět zpět na palubě lodi Dragon, která dle plánu odlétá za několik dní, ovšem ani tak by se nedostala bezpečně na zem. Byla by totiž umístěna v "kufru" Dragonu, nenatlakované spodní části lodi, která se při návratu odpojí a shoří v atmosféře. Jediný rozdíl je tak v tom, že sestup ROSA do atmosféry nebude tak dobře řízený. 
 
ROSA byla tak úspěšná jen z poloviny a je také otázka, jak dobře dokázal ve vesmíru pracovat její flexibilní solární panel, což bylo předmětem měření v průběhu uplynulého týdne. 
 
 
Aktuálně je posádka ISS zaměstnána právě vypravováním Dragonu na zpáteční cestu, která je naplánována na tuto neděli. Do jeho bezpečného prostoru je tak ukládán náklad včetně různých experimentů, s nimiž Dragon na padácích sestoupí do Pacifiku asi pět a půl hodiny po svém odpojení od ISS. 
 
Zdroj: Space.com
reklama