reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA na ISS testuje flexibilní rolovací solární panel

21.6.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA na ISS testuje flexibilní rolovací solární panel
NASA nechala dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici nové zařízení, které můžeme označit za rozbalovací solární panel ve formě rolety. Jde tak o potenciálně mnohem skladnější zdroj energie pro vesmírná zařízení. 
 
NASA se v neděli pokusila na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vůbec poprvé rozbalit zařízení ROSA (Roll Out Solar Array), čili flexibilní solární panel zabalený ve formě role. Ten je tak mnohem skladnější než klasické rozkládací pevné solární panely a na stanici byl dopraven již 5. června na palubě lodi Dragon společnosti SpaceX. 
 
 
ROSA vznikl jako výsledek spolupráce mezi agenturou NASA a jejím Space Technology Mission Directorate se dvěma soukromými společnostmi - Deployable Space Systems (DSS) ze Santa Barbary a Space Systems Loral (SSL) z Palo Alto. Tyto flexibilní panely nemají sloužit pouze k zásobení sond a jiných vesmírných plavidel elektrickou energií, ale také k jejich solárně-elektrickému pohonu. A díky efektivně využitému prostoru se očekávají také finanční úspory pro další mise s cílem daleko od Země. 
 
Zatím je ale ROSA v experimentální fázi a NASA si vyzkoušela její rozbalení na konci robotické ruky Canadarm, jak ukazuje i dostupný záběr. Ve zdroji aktuality také najdete celé video ukazující průběh rozbalování panelu. 
 
Jeremy Banik, inženýr Air Force Research Laboratory, k tomu dodává, že se bude zkoušet i možnost sbalení panelu do původní podoby, po čemž bude opět uskladněn na ISS. To je neméně důležitý úkol, aby se zjistilo, zda bude to samé možné dělat i v pozdějším operačním nasazení, což by bylo využitelné třeba pro vesmírná plavidla s dobrou schopností manévrování. 

ROSA tak má hrát důležitou úlohu při budoucích robotických i pilotovaných misích na Mars a dále. Stejně tak se může uplatnit na budoucích roverech a jiných vozítkách jezdících na cizích světech. A především v jejich případě by se měla dobře uplatnit jejich schopnost častého rozbalování a zabalování, neboť bude možné rovery dobíjet pomocí velké plochy solárních panelů a tu pak zcela sbalit, nebo alespoň zmenšit, aby se vozítko mohlo rozjet a pracovat. Počítá se obecně s tím, že panely ROSA mají být schopny se rozbalit a sbalit během 10 minut. 
 
Zpráva se ale moc nevěnuje srovnáním dalšího důležitého faktoru, a sice hmotnosti rozkládacích a rolovacích solárních panelů, ale dle jedné letmé zmínky by na tom měly být ty rolovací lépe. Konkrétně se píše to, že umožní dosáhnout vyššího příjmu energie ze slunce bez dramatického zvýšení hmotnosti.
 
 
umělcova představa o panelech ROSA na sondě pro Asteroid Redirect Mission
(ta je však v ohrožení)
 
Dále se očekává, že technologii ROSA adoptují také firmy provozující komerční satelity a poskytující televizní, radiové či internetové služby. To naznačuje, a NASA to sama zmiňuje, že tato technologie má být levná a spolehlivá. 

Zdroj: Space
reklama