reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony PlayStation 5 slibuje zásadní změny v herním světě, využije 7nm APU

17.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Sony PlayStation 5 slibuje zásadní změny v herním světě, využije 7nm APU
Začínají se nám množit informace o nové generaci připravovaných konzolí a dnes tu nemáme už jen fámy, ale i informace přímo od firem Sony a AMD. Vedle toho se také dotkneme tématu nové konzole Microsoftu. 
Titulek nám tak hlásá, že Sony PlayStation 5 přinese zásadní změny, takže jaké změny to budou? Tato konzole se chystá spíše na závěr příštího roku, takže je jasné, že nyní se ještě nedozvíme nic o tom, jaké bude mít podrobné specifikace a jaký výkon lze očekávat. Očekávalo se prostě, že to bude nějaké APU od AMD (Gonzalo), a to postavené na 7nm procesu a že hotovou konzoli si budeme moci koupit před Vánocemi 2020. 
 
 
Nyní už tu máme oficiální informace, a to i od Lisy Su, která prozradila, že PS5 opravdu využije APU od AMD, a to založené na architektuře Zen 2, což znamená 7nm proces, a na GPU Navi. Nám se tím potvrzuje i to, že Navi bude skutečně primárně herní generace GPU na rozdíl od výpočetních GPU Vega. 
 
Server Wired také přinesl rozhovor s vedoucím architektem konzolí PlayStation. Mark Cerny ihned na začátku uvedl, že PS5 nebude jen další konzole s vyšším výkonem, ale nabídne naprosto zásadní změny v tom, co videohry mohou představovat. Co si pod tím ale máme představit, toť otázka. 
 
Cerny byl ale pozoruhodně sdílný i ohledně specifikací. PS5 využije APU s celkem osmi jádry Zen 2 a GPU část bude založena na speciální verzi Navi a podporovat bude i ray tracing. V jaké podobě a zda to skutečně bude opravdový ray tracing, to se ještě ukáže. Cerny ale také sdělil, že ray tracing bude použitý nad rámec zobrazení hry, což naznačuje, že půjde třeba také o ray tracing použitý pro zvuk. Ostatně i ten se v prostředí různě odráží, je pohlcován a tím vším ovlivňován podobně jako světlo. 
 
Wired už také mohli vidět v akci prototyp nové konzole vedle aktuální PS4 Pro s hrou Spider Man v akci. Po rychlém přesunu postavy do jiné části mapy trvalo aktuální konzoli asi 15 sekund, než načetla potřebná data a dalo se opět hrát. Devkitu PS5 to zabralo jen necelou sekundu, což ukazuje na mnohem rychlejší úložiště a Cerny uvedl, že to rozhodně nepředstavuje jen výměnu SATA disku za SATA SSD. Můžeme tak spíše očekávat nějaké rychlé SSD na desce, které bude napojeno přímo k APU, ostatně to nabízí i běžné procesory Ryzen pomocí čtyř linek PCIe 3.0. Zda to bude stejný případ, to se ukáže. 
 
Dále je třeba potvrdit, že PlayStation 5 nabídne zpětnou kompatibilitu s hrami pro generaci PS4 a že hry budou dále prodávány i jako krabicové verze s fyzickými kopiemi. 
 
 
Nakonec tu máme jeden zajímavý obrázek od Microsoftu, který ukazuje na to, že by nová generace Xboxu mohla být skutečně představena už na E3 2019. Ohlášený briefing začne k večeru 9. května na show, kde by měla být představena také samotná GPU Navi. Sony letos na E3 nebude. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama