reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony po téměř 30 letech opět začne s produkcí vinylových desek

1.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Sony po téměř 30 letech opět začne s produkcí vinylových desek
Gramofonové desky zaznamenávají velký retro boom, a tak ani není divu, že po téměř 30 letech chce společnost Sony obnovit jejich výrobu. Výhodou pro Sony je, že dnes si zákazníci za tento formát rádi připlatí.
Způsob nakupování hudby se postupem času hodně mění. V roce 1982 se objevilo CD, které postupně vytlačilo kazety a vinylové desky z trhu a s jejich výrobou pak Sony skončilo v roce 1989. Dnes ale už klesají i prodeje CD, neboť roste jejich náhrada, streamovací služby. Poněvadž ale historie mnohdy jako retro přichází znovu do módy, prodeje vinylových desek poslední roky hodně slušně rostou (např. v Británii se v roce 2016 prodalo o 53 % více kusů než rok předtím). Všimlo si toho i Sony, které chce v nejbližší době znovu rozjet svou továrnu na jejich výrobu.
 
Sony gramofon
 
V Japonsku je totiž zatím jen jeden výrobce a ten vzrůstající poptávku přestává stíhat. Zajímavé je to, že v Evropě máme jen dva výrobce gramofonových desek, přičemž jeden z nich je u nás v České republice (GZ Media). A co překvapí možná ještě více, je fakt, že se jedná o největšího výrobce gramofonových desek na světě.
 
Po 28 letech absence výroby desek u Sony tak bude otevřena továrna blízko Tokia a první desky by měly opustit brány továrny v březnu 2018. Japonská odnož Sony Music ale čelí docela kurióznímu problému. S trochou nadsázky jde o to, že potřebuje najít lidi, kteří ví, jak se tyto desky vlastně vyrábí. Počítá se s tím, že tyto desky budou určeny zejména pro japonský trh. Půjde tedy především o japonské klasické hity a trochu i té moderní hudby.
 
Pokud jde o klasické formáty záznamu hudby či videa, jen připomeňme, že před rokem skončila výroba VHS rekordérů. Myslíte, že VHS byl natolik zajímavý systém, aby se za pár let vrátil podobně jako vinyl?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama