reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony prodalo přes 100 milionů konzolí PS4, ale možná zvedne ceny kvůli clu

1.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Sony prodalo přes 100 milionů konzolí PS4, ale možná zvedne ceny kvůli clu
Sony PlayStation 4 je bezpochyby vzhledem k prodaným kusům, a tedy i základně hráčů výrazně větší úspěch v porovnání s konkurenčním Xboxem. My se dnes dozvídáme, že se PS4 prodalo už přes 100 milionů, ale visí tu strašák zdražování. 
Před necelým měsícem jsme psali o tom, jak někteří technologičtí giganti zvažují své kroky kvůli obchodní válce s Čínou, která přináší cla na zboží dovážené do USA. Jde o přesuny výroby nebo prostě o zvyšování koncových cen, čili daná cla by pak naplno pocítil sám zákazník. 
 
 
Na mnohé čínské zboží už dávno platí 10% clo, ovšem to by se mohlo brzy zvýšit na 25 %, s čímž USA hrozí již dlouho, ale dosud se k tomuto kroku neodhodlaly. Naomi Matsuoka z firmy Sony (GM finančního oddělení) uvádí, že Sony by v takovém případě nemělo jinou volbu, než zvýšit koncovou cenu, což by tak jistě platilo i pro řadu jiných firem, v jejichž případě nepřichází v úvahu, že by své zboží začaly vyrábět jinde. Evropského zákazníka by ovšem taková věc neměla zasáhnout vůbec nijak, i když herní firmy ve svém naléhání na zrušení připravovaného zvýšení cla apelují, že by trpěl celý jejich průmysl. 
 
 
Co se týče prodejů konzolí PS4 v různých verzích, ty překročily hranici 100 milionů dříve, než to dokázala PS2 nebo Nintendo Wii. Do prosince 2017 se dle CNN prodalo přes 70 milionů, takže dalších 30 se na trhu udalo během dalšího roku a půl. Na tom má zásluhu jak výkonnější PS4 Pro, ale také řada kvalitních exkluzivit (Red Dead Redemption 2 a jiné) plus nové sociální a multiplayerové funkce. Nyní se však už životní cyklus PS4 pomalu chýlí ke konci, což má prý svůj logický vliv i na prodeje, které se začaly snižovat. 
 
Postupně také rostou digitální prodeje her, které už činí více než polovinu oproti fyzickým kopiím s hrami na nosičích. Pak tu máme ještě informaci od Niko Partners, dle níž se 100 milionů PS4 prodalo za 67 měsíců, přičemž PS2 to trvalo o dva měsíce déle.
 
PlayStation 5 (pokud se tak bude jmenovat) se chystá na druhou polovinu příštího roku a bude založena na SoC s CPU Ryzen a grafikou Navi. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama