reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soud zatrhl Muskovi odměnu 55 mld. USD, je prý nesmyslně vysoká

1.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Soud zatrhl Muskovi odměnu 55 mld. USD, je prý nesmyslně vysoká
Odměny Elona Muska za vedení Tesly jsou navázány na předem stanovené cíle. Splnění všech cílů mělo vyústit v odměnu v hodnotě 55 miliard USD (1260 mld. Kč). Tu mu ale soud v Delawaru zatrhl.
Soudy v Delawaru asi nemají Elona Muska zrovna moc v lásce. Loni by ho v podstatě přinutily koupit sociální síť Twitter, ačkoli už o ni přestával mít zájem. Musel tak [chtě nechtě] sehnat 44 mld. USD pro jeho koupi. Musk se tedy naštval a sídlo Twitteru přesunul do Nevady. Další soudní řízení ve státě Delaware ho stálo zhruba 55-56 mld. USD a delawarské soudy tak už Muskovi udělaly čáru přes rozpočet ve výši téměř 100 mld. USD.
 
Tentokrát šlo o to, že Musk měl předem stanovených 12 cílů a odměn, které mu mohly být vyplaceny, pokud jich dosáhne. Ten první začal u toho, že Tesla překoná na burze hodnotu 100 mld. USD a stanovené hodnoty příjmů a zisků, poslední pak končil na 650 mld. USD (10násobek tehdejší hodnoty firmy). Musk těchto cílů dosáhl, a tak mu ve formě akciových opcí měla náležet odměna, jejíž výše by nyní potenciálně dosahovala přes 55 mld. USD (to je 1260 mld. Kč). Akcionáři Tesly (konkrétně Richard Tornetta s pouhými 9 akciemi Tesly) ale zažalovali Muska a vedení společnosti s tím, že jde o mrhání penězi společnosti a nefér obohacování Elona Muska.
 
Soudkyně Kathaleen McCormick nakonec vyřkla rozsudek, že akcionáři mají pravdu a vedení Tesly nebylo schopno obhájit smysluplnost a férovost takto rekordní odměny. Také dle ní neprokázaly, že by tyto cíle byly náročné k dosažení, aby tuto odměnu vůbec ospravedlnily. Současně se také hovořilo o tom, že vedení společnosti není zrovna na Muskovi moc nezávislé, jsou v něm lidé jako jeho bratr, známí, se kterými jezdí na dovolené, se kterými vedl PayPal a podobně. Nyní je otázkou, zda vedení Tesly uspěje u případného odvolání.
 
 
Musk už na to i reagoval na X (Twitteru), kde všem radí, ať nevedou své firmy v Delawaru. Ta má sice sídlo v Texasu, ale úředně je vedena v Delawaru např. i kvůli tomu, že jsou zde nízké daně (proto zde zapisuje firmy spousta společností, např. i Amazon nebo Alphabet/Google). Musk tak už na X uspořádal anketu o tom, zda má společnost úředně vést raději v Texasu, kde 87 % lidí hlasovalo pro přesunutí.
 
Zdroj: theverge.com, finance.yahoo.com, obrázek (Musk, autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama