reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX: Falcon Heavy čeká po třech letech další start

30.10.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX: Falcon Heavy čeká po třech letech další start
Společnost SpaceX nechala delší dobu svou nosnou raketu Falcon Heavy na Zemi, to se ale nyní změní. Raketu čeká další start po několikaleté pauze, do vesmíru se proletí už na začátku listopadu.
Raketa Falcon Heavy se připravuje na start poté, co uplynuly více než tři roky od toho posledního v roce 2019. Společnost SpaceX pod vedením Elona Muska na svém twitterovém účtu oznámila, že nosná raketa nedávno úspešně dokončila testovací statický zážeh motorů v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě na startovací rampě 39A a nyní se chystá na vynesení nákladu pro Vesmírné síly Spojených států amerických v rámci mise USSF-44.
 
 
Náklad rakety při misi USSF-44 by měly tvořit dva satelity, které budou oba dopraveny na geostacionární oběžnou dráhu Země. Start Falcon Heavy byl plánován na konec října, ale SpaceX nyní toto datum upravila na 1. listopadu.
 
V roce 2018 vyvolala raketa Falcon Heavy velké emoce svým prvním startem, při němž raketa vynesla do vesmíru červený Tesla Roadster se Starmanem uvnitř. Napoprvé se SpaceX nepovedlo přistání se středovým hlavním stupněm a ten havaroval. O rok později u dalšího letu Falcon Heavy, který byl zároveň prvním komerčním letem rakety s komunikačním satelitem Saúdské Arábie, se povedlo přistání všech tří stupňů. V létě roku 2019 absolvovala Falcon Heavy svůj třetí a prozatím poslední start, kdy bylo vyneseno 24 satelitů amerického vojenského letectva.


reklama