reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX napotřetí vypustila těžký komunikační satelit

6.7.2017, Jan Vítek, aktualita
SpaceX napotřetí vypustila těžký komunikační satelit
O víkendu chtěla společnost SpaceX vypustit na orbitu komunikační satelit Intelsat 35e, ale odpočet byl zastaven téměř před zážehem. Druhý pokus nevyšel také, ale napotřetí se už vše podařilo ke spokojenosti. 
Firmě SpaceX se tak nakonec podařilo provést tři starty své rakety Falcon 9 za pouhých 12 dní a mohlo by to být i méně, kdyby vyšel víkendový pokus. Ten byl ale zastaven jen 10 sekund před zážehem, když počíač zaznamenal nějaký problém ve fázi, kdy se kontroluje naváděcí systém a příslušný hardware. 
 
 
Další okénko nastalo po půlnoci z pondělí na úterý našeho času, ale tento pokus také nevyšel a start byl také zastaven pár sekund před zážehem, a tak se z Kennedyho vesmírného centra startovalo až dnes krátce po půlnoci, kdy Falcon 9 vynesl Intelsat 35e na geostacionární orbitu, respektive přesněji na přechodovou dráhu ke geostacionární dráze. Odtud satelit už sám vystoupá do potřebné výšky 35800 kilometrů nad zem.
 
V tomto případě se ve SpaceX ani nepokoušeli s prvním stupněm rakety Falcon 9 přistát, neboť její náklad byl příliš těžký a cíl příliš vysoko na to, aby mu zbylo dost paliva pro návrat. Intelsat 35e totiž váží 6000 kilogramů, a to už je bohužel 500 kilogramů za limitem pro znovupoužitelnost hlavního stupně rakety. Ta ale jinak v aktuální verzi Full Thrust dokáže dostat na geostacionární orbitu až 8300 kg. 
 
Intelsat 35e poskytne své komunikační služby především v Karibiku, a to zákazníkům i vládám a také poskytne spojení mezi Evropou a Afrikou. Jde o zástupce nové třídy satelitů další generace, a to konkrétně platformy Intelsat EpicNG. 
 
Ostatní dva starty, které tomuto předcházely, se udály 23. června, kdy letěl bulharský satelit s využitím již jednou použitého hlavního stupně Falconu 9 a pak to byly o dva dny později satelity pro Iridium Communications. SpaceX tak už má za sebou více než 70 startů a mohlo by jich být daleko více, kdyby v září loňského roku jeden z Falconů 9 nevybouchl přímo na rampě, což odsunulo další starty do 14. ledna. 

Zdroj: Space.com
reklama